Sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen kişiler için beslenme düzeninin ve tüketilen içeriklerin oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, özellikle protein bakımından zengin olan içeriklere öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Hem fazla kilo hem de çeşitli sağlık problemlerine sebep olan karbonhidratların beslenme planlarında kısıtlı çerçevede bulunmaları gerektiğini belirten uzmanlar hem ekonomik hem de tam bir protein kaynağı olan yumurtadan asla vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde yumurta tüketimi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın tok tutma özelliğinin olduğunu ve özellikle de ramazan aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti. Yumurtanın tok tutma özelliğinin yanı sıra küçükten büyüğe her yaş grubu için en değerli protein kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu besinden tam olarak verim alınabilmesi için pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Peki, sağlıklı yumurta nasıl pişirilmelidir? Yumurta pişirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Protein ve demir açısından zengin olan yumurta, doğru pişirilmediği takdirde faydadan çok zarar sağlayabilir. Yumurtanın 10 dakikadan fazla pişirilmesi durumunda sarı kısmın etrafında gri halkaların oluştuğuna dikkat çeken beslenme uzmanları, bu halkaların demiri nötrlediğini ifade etti. Demir eksikliğinin ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini vurgulayan beslenme uzmanları, bu sebep ile yumurta pişirirken süre aşımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlıklı yumurtanın nasıl pişirilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler veren Uzman Diyetisyen Işıl Sayın, şu ifadeleri kullandı: “Her gün en az 1 tane tercihen organik yumurta tüketilmesi gerekir. Yumurtanızı toplamda 10 dakika pişirin. Ocağınızı gücü, yumurtanın organik olup olmamasına göre yumurtanın görünümü değişebilir. Sizin koşullarınız çerçevesinde 10 dakikada yumurtanın içinin yarı pişmiş durumda olduğunu görüyorsanız bir dahaki sefere süreyi 1- 1,5 dakika kadar uzatın.”