Yedek parça maliyetinin atması, çip krizinin devam etmesi, dizel ve benzinli motorlara sahip olan araçların üretimlerine yönelik çeşitli kısıtlamaların getirilmesi ve daha pek çok farklı faktörün varlığı, son 2 yıllık süreçte araçların fiyatlarına yüksek oranlarda zamların yansımasına sebep oldu. Sıfır kilometre araç modellerinin satış fiyatlarına yansıtılan zamlar ikinci el otomobil piyasasına da direkt olarak yansırken vatandaşlar birikimleri karşılığında bir araç bulamamaya başladı.
Araç sahibi olma hayalleri günden güne suya düşen vatandaşlar özellikle ikinci el otomobil piyasasını yakından takip etmeye devam ederlerken uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. Araç satın alma sürecinde iken dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle de kilometre değişikliğine dikkat çekti. Peki, kilometre değişikliği nedir, nasıl anlaşılır?
İkinci el otomobil piyasasında dikkatli olunması gereken başlıca konulardan birinin kilometre değişikliği olduğuna dikkat çeken yabancı siteler, ilgili uyarılarında şu ifadelere yer verdi: “Pedalları ve direksiyon simidini mutlaka kontrol edin. Kilometre sayacında gösterilen kilometre düşük anca fren pedalı aşınmış ise bu bir soruna işarettir.”
Sektör temsilcilerinden ve araç bakım ustalarından gelen uyarılara göre bir araçta kilometre değişikliğinin yapılıp yapılmadığını anlamak için sırası ile şu adımların izlenmesi gerekir:
- Araç 150 bin kilometrenin altında olmasına rağmen farlarda sararma, ön camda taş izleri, kaputta darbeler var ise dikkatli olun.
- Cam ve klima kumandaları, direksiyon simidi, vites topuzu, koltuk döşemeleri gibi alanların çok aşınıp aşınmadığını kontrol edin.
- Satın alınmak istenen aracın fiyatı piyasasın çok çok altında ise şüphe ile yaklaşın.
- Motor sesi düzensiz, supap, yatak sesi ağırlaşmış ve egzozdan duman geliyor ise dikkatli olun.