Bazıları tarafından ‘işkence’ bazıları tarafından ise ‘terapi’ olarak nitelendirilen ev işlerinden olan ütü yapmak, ütünün doğru kullanılmaması durumunda kabusa dönüşebilir. Özellikle sık sık ütü yapan veya ütüsünü doğru muhafaza edemeyen kişilerin karşı karşıya kalabilecekleri taban lekeleri, birçok kıyafetin de sonunu getirebilir.
Ütü hem yaz aylarında hem de kış aylarında en sık kullanılan ev aletlerinden biridir. Her ne kadar kullanımı büyük bir çoğunluğa zevk vermese de evin en büyük yardımcılarından olan ütülere oldukça narin davranılması gerekir. Doğru suyun kullanılmaması, yüksek sıcaklık gibi faktörler neticesinde ortaya çıkan kireç lekeleri, kıyafetlerin kullanılamaz hale gelmesine sebebiyet verebilir. Peki, seramik ütü tabanı nasıl temizlenir? Kireç lekeleri nasıl yok edilir? İşte ayrıntılar…
Sirke, karbonat, küp şeker gibi pek çok farklı yöntem ile temizlenebilen seramik tabanlar oldukça hassastır. Bu neden ile tabanların temizliğinde kullanılacak olan malzemenin doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Uzmanlara göre seramik tabanların temizliği için kullanılabilecek olan en etkin ve en doğal ürün limondur. Limon suyu, kireç ve yanık lekeleri için kullanılabilir. Bunun için bir kaseye bir miktar limon suyunun dökülmesi ve limon suyunun yumuşak bir bez yardımı ile seramik tabana uygulanması yeterlidir.
Ütü fiyatlarının da yükselmesi ile birlikte uzun süreli ürün kullanımından yana olan tüketiciler, ütü tabanında hangi malzemenin tercih edilmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Çelik ve seramik tabanlar için ayrı ayrı avantajların söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, o avantajları şu şekilde sıraladı:
- Seramik tabanın avantajları: Daha iyi kayar, hafiftir. Narin kıyafetlerde daha kullanışlıdır.
- Çelik tabanın avantajları: Dayanıklı ve korozyona karşı dirençlidir. Isıyı eşit şekilde yayar.