Turşu sirke ile mi yapılır yoksa limonla mı?
Şanlıurfa’da kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan turşunun yapımına başlandı. Bu yıl 5 litrelik turşular 300 liradan alıcı bularak tezgâh ve raflarda yerini aldı.
Şanlıurfa’da yaz ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar, kışlık hazırlıklarına başladı. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden biride turşu. Turşu çeşitli sebzelerin karşımı ile elde edilen rengi ve görüntüsüyle sofraları süslüyor.
Genellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla yapılan, Pancar, Tombul Acı Biber, Domates, Cin Biberi, Ezme, Kornişon Patlıcan, salatalık ve lahana gibi turşular sonbahar aylarında hazırlanıyor.
Kentte turşu satışı yapan Mehmet Çatın; “En iyi turşu sirkeyle yapıldığını, birçok hastalığa iyi geldiğini ve herkese turşu yemesi gerektiğini söyledi.
“5 LİTRE TURŞU 300 TL”
Turşuları kendileri yaptıklarını söyleyen Mehmet Catın, “Turşularımız çok güzeldir içerisinde salatalık, biber, lahana, kornişon, hıttı bulunmakta. 5 litrelik turşularımız, el yapımı dediğimiz yani kendi yaptığımız 300 lira. En iyi turşu sirkeyle yapılır turistlerin değil de Urfa'lıların turşuya ilgisi baya yoğun çünkü yemeğin yanında tercih ediliyor ekşi ve acımsı tada sahip olmasından dolayı suyunu içiyorlar, salatasını biberini yiyorlar. Zaten turşunun özelliği biliyorsunuz birçok hastalığa iyi gelir. Özellikle korona zamanında turşu satışları bayağı bir artmıştı ama şu anda iyi inşallah daha da iyi olur” dedi.
“EN İYİ TURŞU SİRKEYLE YAPILIR”
Mehmet Catın konuşmasının devamında, “Turşu zaten havalar soğuduğu zaman çıkıyor. Şu anda Urfa'ya bakarsan ona göre havalar biraz daha soğudu, mutfağın bir köşesine indirse olur, turşunun bozulma sebebi yapılışını bilmiyorlar yapılışını bilmediği zaman turşu bozulur, sen onun sirkesini, suyunu, tuzunu onu düzgün yapman lazım eğer onu düzgün bir şekilde yapmazsan turşu hassastır hemen bozulur. Herkesi turşu yemeye, davet ediyorum, turşusuz bir hayat olmaz bence, turşu soğuk algınlığına koronaya birçok hastalığa iyi gelir” sözlerini sarf etti.