Urfa lahmacun tarifi oldukça eski bir geleneksel lezzettir ve Türk mutfağına ait bir yemek olarak bilinir. Tarifi, ince hamurun üzerine serpilen kıymalı, baharatlı ve soğanlı bir harçla hazırlanarak ortaya çıkar. Urfa lahmacun, Türk mutfağının zenginliklerinden biri olarak yurt içinde ve yurt dışında birçok kişi tarafından sevilen bir yemektir. Tarif, farklı bölgelerde ve hatta evlerde farklılık gösterebilir ancak genel olarak ortak özellikleri vardır. Hazırlanan lahmacunlar, sıcak ve taze servis edilerek lezzetli bir atıştırmalık veya ana yemek olarak tüketilebilir.
Urfa lahmacun malzemeleri için gerekenler şunlardır:
Kıymalı Harç İçin:
- 500 gram koyun kıyma
- 100 gram kuyruk yağı (kıyma gibi çekilmiş olması gerekiyor.)
- 1 demet maydanoz
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı isot
- 7-8 vadet kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Hamur İçin:
- 3 su bardağı un
- Yarım çay kaşığı maya
- Su
- Tuz
Urfa lahmacunun yapılışı için öncelikle hamuru hazırlamanız gerekiyor. Bunun için derin bir kaba unu ekleyin ve ortasını çukur yapın. Çukurun içerisine tuzu ve mayayı ekleyin. Yavaş yavaş suyu ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurunuzun ılık su ile yoğrulması, kabarması için önemlidir. Hamuru dinlenmeye bırakın. Lahmacun harcını hazırlamak için soğanları soyup ince ince doğrayın. Maydanoz yapraklarını ince şekilde doğrayın. Ardından, eti, kuyruk yağını, salçaları, baharatları, tuzu ve doğranmış malzemeleri karıştırarak elinizle yoğurun.
Dinlenen hamuru unlanmış bir tezgahın üzerine alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamuru ne kadar ince açarsanız pişirirken o kadar kolay olacaktır. Açtığınız hamurun üzerine istediğiniz miktarda harçtan koyun. Hazırladığınız lahmacunları 200 derece ısıtılmış fırında pişirin. Malzemeler bitene kadar bu işlemi devam ettirin. Lahmacunları pişirdikten sonra sıcak kalması için üzerini örtün ve servis edin.
Urfa lahmacunun yapılışının püf noktalarından biri hamurun mayalanması için yeterli zaman verilmesidir. Mayalanması için en az 30-40 dakika bekletmek önerilir. Hamur açılırken, hamurun çok ince olmamasına dikkat edilmelidir. Çok ince açılan hamur, pişirirken kolayca yırtılabilir. Lahmacun harcının kıvamı çok sulu ya da çok kuru olmamalıdır. Bu nedenle malzemelerin oranlarına dikkat edilmelidir. Lahmacunların fırında pişerken çok kızarmaması, yanmaması ve kurumaması için dikkatli olunmalıdır. Fırın sıcaklığı ve pişirme süresi kontrol edilmelidir. Lahmacunların lezzeti için baharatların ölçüsüne dikkat edilmelidir. İstenilen baharatlılık seviyesine göre baharat miktarı artırılıp azaltılabilir. Lahmacunların servisi için üzerine limon sıkılması, maydanoz ve marul gibi yeşilliklerin eklenmesi önerilir.