Yakın zamana kadar yalnızca bilim kurgu filmlerinde şahitlik edilen yapay zeka robotları, bugün hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Otomotivden gıdaya, tekstilden diğer alanlara kadar pek çok üretim bandında rol almaya başlayan robotlar hem zamandan hem de işgücünden tasarruf edilmesini sağlarlarken son dönemlerde teknoloji gündeminde tartışmalara sebep olan birtakım gelişmeler kaydedilmeye başlandı. Özellikle bir süre önce erişime açılan ve dünya genelinde kullanıcısı sayısını hızla yükselte yapay zeka robotu ChatGPT, bazı ülkeler tarafından tehdit olarak görülmeye başlandı.
Çok farklı alanlarda hizmet veren ve hızlı gelişimi sebebi ile ülke yönetimleri tarafından tehdit olarak algılanan ChatGPT yeni özellikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ederken bugün hem bilim dünyasını hem de tüketicileri tedirgin eden bir yapay zeka gelişmesi daha yaşandı. Amerika’da geliştirilen bir uygulamanın, kişilerin düşüncelerini okuyabilme yetisine sahip olduğu bildirildi.
Hızla gelişen ve bu kapsamda da kullanıcı sayısını artırmaya devam eden ChatGPT’nin ardından yapay zeka alanında yeni bir gelişme daha kayda geçti. Amerika’da bulunan Texas Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan bilim insanlarının, tedirginlik yaratan yeni bir yapay zeka uygulamasına imza attıkları öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre Texas Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yapay zeka programı, bir kişinin zihnini okuyabilecek ve en derin düşünceleri dahi metne dönüştürebilecek.
3 kişi üzerinde test edilen ve başarılı sonuçlar veren yapay zeka programına ilişkin konuşan çalışmanın baş yazarı Jerry Tang, şu ifadeleri kullandı: “Geliştirmiş olduğumuz teknolojinin kötü amaçlı kullanılabileceği yönündeki endişeleri anlayabiliyoruz. Bundan kaçınmak için de çok daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Bana kalırsa teknoloji henüz erken döneminde iken proaktif olmak ve insanların zihinsel mahremiyetlerini koruyan, düşüncelerine ve haklarına sahip olma hakkı tanıyan politikalar çıkarmaya başlamak oldukça önemlidir.”