Kilo vermekte zorluk çekenler uzun yıllardır anlamlandıramadığı bir süreci döngü olarak tekrarlıyor olabilir. Bu süreç sonunda klinik araştırmalar ile netleştirildi. Yaşlanma kilo verme üzerinde büyük etkiye sahip. Yaşlandıkça vücudun forma girmesi daha zor hale geliyor. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasından kaynaklanıyor. Hormonlardaki değişiklik, vücuttaki kas kütlesindeki kayıp, yaşam tarzındaki farklılıklar, kilo verme sürecini zor hale getiriyor.
İlerleyen yaş ile birlikte vücudu forma sokabilmek daha da zor hale geliyor. Bu durumun en büyük etkeni yavaşlayan metabolizma. Yiyecek ve içeceklerin enerjiye dönüşmesini kapsayan bu kavram ilerleyen yaş ile birlikte sıkıntıya sebep olabiliyor . Gittikçe yavaşlayan bir metabolizma daha az enerji yakınına sebep oluyor. Bu durum vücuttaki hücrelerinin artışını tetikliyor.
2021 yılında bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarında metabolizmanın yaş ile birlikte yavaşladığı fark edildi. Genç yaşlarda metabolizma zirve yapıyor. Yıllar geçtikçe bu yavaşlamaya başlıyor. Bu nedenle yaş ilerledikçe sağlıklı beslenme büyük önem kazanıyor. Kalori oranı gözetilerek yapılan diyetler bu yönde daha çok işe yarıyor.
The New York Times tarafından bir makale paylaşıldı. Bu makalede yaşlanma ile birlikte yavaşlayan kilo kaybına dikkat çekildi. Özellikle kas kütlesinde yaşanan kaybın bu duruma sebep olduğu ortaya çıkarıldı. 30'lu yaşlarından sonra vücutta kas kütlesi kayba uğramaya başlıyor.
Vücut her 10 yılda bir %3 ile %8 oranında bu kas kaybının hızla yaşamaya devam ediyor. Bu olaya tıp dilinde Sarkopeni adı veriliyor. Kas kütlesindeki her düşüş metabolizmayı da olumsuz etkiliyor. Vücudun daha az kaloriye ihtiyaç duyduğu bir döneme işaret ediyor.
45 ve 55 yaş arasında menopoz dönemine geçiş yapılıyor. Bu süreçte hormonal değişikliklerden dolayı vücudun dengesi şaşıyor ve yağ kütlesini vücuttan atabilmek daha zor hale geliyor. Erkeklerde ise 40 yaşından sonra bu durum başlıyor.