Ekonomi

G20 ve OECD ülkelerinin büyüme verileri açıklandı

G20 ülkeleri arasında ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı. Asya ülkeleri zirvedeki yerini korurken Hindistan %6,7 ile en hızlı büyüyen ülke oldu. OECD ülkeleri arasında ise en yüksek büyüme %4,2 ile Norveç'te kaydedildi. Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle eleştirilen İsrail'in ekonomisi %1,35 küçüldü.

Abone Ol

Küresel ekonomide COVID-19 sonrası dönem, savaşlar ve çatışmaların etkisiyle şekillenmeye devam ediyor. Bu süreçte G20 ülkeleri arasında büyüme oranları dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Asya ülkeleri güçlü büyüme performanslarıyla öne çıkarken, bazı ülkelerde ekonomik daralma yaşandı.

Asya Ülkeleri Zirvede

G20 ülkeleri arasında ikinci çeyrekte en hızlı büyüme %6,7 ile Hindistan'da gerçekleşti. Hindistan'ı %5,05 ile Endonezya ve %4,7 ile Çin takip etti. Rusya ise %4'lük büyüme oranıyla dikkat çekti.

ABD, %3,1 büyüme oranıyla 5'inci sırada yer alırken, Türkiye %2,5'lik büyüme ile 8'inci sırada kendine yer buldu. Bu büyüme oranıyla Türkiye, savaş ve çatışmaların gölgesinde dahi istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Avrupa'da Durgunluk, Suudi Arabistan’da Daralma

Avrupa Birliği (AB) ekonomisi %0,8, Avro Bölgesi ise %0,6 büyüme ile rota arayışını sürdürdü. AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’da büyüme oranı %0’da kaldı. G20 ülkeleri arasında ekonomisi küçülen tek ülke ise %0,4'lük daralmayla Suudi Arabistan oldu.

OECD Ülkelerinde Norveç Zirvede, İsrail Ekonomisi Küçülüyor

OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranı %4,2 ile Norveç’te kaydedildi. Türkiye %2,5 büyüme oranıyla Danimarka ile 5'inci sırada yer aldı. İsrail ise Filistin'e yönelik saldırıların gölgesinde ekonomisinde daralma yaşamaya devam etti ve ikinci çeyrekte %1,35 küçüldü.

İrlanda, Finlandiya, Estonya ve İzlanda gibi diğer bazı OECD ülkeleri de bu dönemde ekonomik daralma yaşadı.