Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı'na katıldı.

GAP Eylem Planı Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı Şanlıurfa’da Yapıldı-2

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde (GAP TAEM) saat 12.30’da başlayan toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Batman Valisi Ekrem Canalp, Adıyaman Valisi Osman Varol, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Eyyüpoğlu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahim Dusak, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı ve çok sayıda yetkili katılım sağladı.

Gap Eylem Planı Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı Şanlıurfa’da Yapıldı (2)-1

“VATANDAŞIMIZA İSTİHDAM SAĞLAYACAK 52 BİN 500 DEKAR ALANI DAHA SULAMAYA AÇACAĞIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantı kapsamında yaptığı konuşmada, “Büyümeyi hedefleyen 1.038 projeye 6.600.000.000 TL kaynak sağlandı. Dicle ve Fırat'ın bereketli topraklarla buluştuğu GAP bölgemiz, ülkemizin tarımsal potansiyelinin en yüksek olduğu coğrafyalardan biridir. Türkiye'de sulanabilir alanların yüzde yirmisini barındıran bölgemizin tarımsal üretimi ve verimliliğini yükseltmeyi sürdürülebilir bir gelecek inşası için kilit taşı olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, bölgemizde tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere iki yıl önce devreye aldığımız küçük ölçekli tarımsal sulama programıyla 318.000 dekar alanı sulamaya açtık. Önümüzdeki yıl itibarıyla da 49.000 vatandaşımıza istihdam sağlayacak 52.500 dekar alanı daha sulamaya açacağız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantı kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesine müjdeler verdi. Kacır, 2028 yılına kadar 475 bin 205 hektar alanın sulamaya açılacağını ve 570 bin 246 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

Bakan Mehmet Fatih Kacır ayrıca,

"Tarımda Hassas Dönüşüm Projesi: 63,8 milyar TL ile

Akıllı Sulama Sistemi: 400 bin hektar

İyi Pamuk Yetiştiriciliği: 611 bin hektar

Elektronik Ürünlerdeki Bandrol Ücretlerine Zam Gelince Urfalılar Çözümü Böyle Buldu! Elektronik Ürünlerdeki Bandrol Ücretlerine Zam Gelince Urfalılar Çözümü Böyle Buldu!

Islah Edilecek Mera Alanı :50 bin dekar

Tarım Kazandırılacak Arazi 50 bin deka”  hedeflediklerini belirtti.

GAP Eylem Planı Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı Şanlıurfa’da Yapıldı-4

“GAP BÖLGEMİZİN İHRACATI 20 KAT ARTMIŞ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplantı kapsamında yaptığı konuşmada, “Geçmişte de terörün bu bölgeyi olumsuz etkilediği dönemlerde, biz kamu yatırımlarında hiçbir zaman tereddüt göstermedik. En zor şartlarda dahi kamu yatırımlarımızı sürdürdük. Ancak takdir edersiniz ki, bir ülkenin veya bölgenin kalkınması sadece kamu yatırımlarıyla gerçekleşmez. Bir taraftan elbette kamu, altyapısından eğitimine, sağlığa kadar gerekli yatırımları yapacaktır. Fakat diğer taraftan, özel sektör yatırımları da çok kıymetlidir. Tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, üretken alanlarda özel sektör yatırımlarıyla kamu yatırımları birleştiğinde, topyekûn bir kalkınma gerçekleşir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem, özel sektör yatırımlarının daha fazla önem kazandığı ve ağırlık kazandığı bir dönem olacaktır. Sulama yatırımlarının tamamlanmasını, tarımda verimli ve akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını, turizm odaklı büyümeyi ve en önemlisi de özel sektör için yatırım ortamında iyileştirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bölgede istikrarı güçlendirmiş ve kalkınmanın tüm boyutlarında GAP bölgesini ileriye taşımıştır. Klasik anlamıyla GAP oranında tamamlanmıştır. Ancak ben bunun altını çiziyorum; GAP’ın klasik içeriği olan barajlar ve hidroelektrik santraller gibi projeler tamamlanacak, eksiklikleri giderilecektir. Ama GAP bölgesinde kalkınma süreci hiçbir zaman bitmeyecek. En çarpıcı olanlardan biri ihracat rakamı. 2002 yılında tüm GAP illerinin (dokuz ilimizin) ihracatı 689 milyon dolar, 1 milyar dolar bile değil. Bu illerin 2002'deki ihracatı, 2023'e geldiğimizde 13,7 milyar dolara yükselmiş. GAP bölgemizin ihracatı 20 kat artmış. Bu herhalde bize bir şeyleri gösteriyor. Tüm Türkiye'ye baktığınızda, 36 milyar dolardan bu sene itibarıyla 260 milyar doların üzerine çıkan bir ihracatımız var. Türkiye genelinde muazzam bir artış olmuş ama GAP bölgesi çok daha üstünde bir performans göstermiş. Bu gösterdiği performansla GAP illerimizin toplam ihracatımızdaki payı %1,9'dan %5,3’e yükselmiş. Dolayısıyla ihracat odaklı büyüme perspektifimize GAP'ın çok ciddi bir katkısı olmuş. İnşallah önümüzdeki dönem bu oranı daha da yükseklerde görürüz”

Editör: Rojda Çiçek