GAYRİMENKUL KAZANÇ İSTİSNASINDA DEĞİŞİKLİK

Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanununun 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde; taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri, intifa...

Abone Ol

Bilindiği üzere,

Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde; taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının, 2 yıl geçtikten sonra satışından doğan kazançlara ilişkin kazancın %75’i için kurumlar vergisinden istisna uygulandığını açıklamakta ve uygulama böyle devam etmekteydi.

Ancak, 7061 sayılı Torba Kanunun 89 uncu maddesi ile KVK’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle, sadece taşınmaz satış kazançlarında uygulanan istisna oranı, 05.12.2017 tarihinden itibaren % 75’ten , % 50’ye düşürülmüştür.
Taşınmazlar dışındaki ( iştirak hisseleri vb). değerlerin 2 yıl geçtikten sonra satışından elde edilen kazançlar için % 75 istisna oranı uygulanmaya devam etmektedir. Sadece taşınmaz satışlarında oran %50’ye düşürülmüştür.

Şirketlerin, eski yıllarda aktiflerine düşük değerlerle girmiş ve izleyen yıllarda değerlenmiş taşınmazlarını sermayeye ilave amacıyla satmaları halinde bu gayrimenkul satışlarından elde edilen yüksek kârların, vergilendirilmesi firmaları mağdur etmekteydi. Bu amaçla, geçmiş yıllarda gayrimenkul satışlarına %100 KDV istisnası ve %100 kurumlar vergisi istisnası uygulanmaya başlamıştı.

Zamanla KDV istisnası devam ederken, birkaç yıl önce kurumlar vergisi istisna oranı %75 oranına düşürüldü. Yani satılan gayrimenkullerden elde edilen kazancın %75’nden kurumlar vergisi alınmamaktaydı. Elde edilen satış kazancının kalan %25’i vergilendirilmekteydi.

Mali yapılarının iyileştirmek isteyen şirketler bilançolarında düşük ama gerçekte değerli gayrimenkullerini bu istisna kapsamında satarak mali durumlarını iyileştirmekteydiler. Ancak, son yıllarda bu istisnanın oranı düşürülerek asıl amacından uzaklaşmaktadır. 05.12.2017 tarihinden itibaren ise; satılacak gayrimenkullerden elde edilecek satış kazancının %50’si istisnadan faydalanacak, diğer yarısı ise vergilendirilecektir.