Gebelikte bu aşamaları unutmayın!

Sevgili okurlar, her ebeveyn adayı için anne ve baba olmak büyük mutluluktur. Sağlıklı hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anneler, gereken testler ve ultrasonları da yaptırmalılar.

Abone Ol

Sevgili okurlar, her ebeveyn adayı için anne ve baba olmak büyük mutluluktur. Sağlıklı hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anneler, gereken testler ve ultrasonları da yaptırmalılar. Hamilelik süresi boyunca anne adayları çeşitli ultrasonları halihazırda yaptırırken, bu hafta sizlerle isteğe bağlı olarak yapılan 4D ultrason ile Nonstress Testini (NST) tüm ayrıntıları ile paylaşacağım.

4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Gebelik süresi boyunca farklı dönemlerde ultrason yapılırken bebeğin gelişimi ve büyümesinin hangi şartlarda olduğu dikkate alınır. 4D ultrasonlar isteğe bağlı yapılan çekimlerdir. Bu ultrasonun yapılmasının amacı görüntü kalitesinin diğer boyutlara göre daha iyi olmasından kaynaklanır.

4 boyutlu ultrason izlenimi ortalama 18-23 haftaları arasında yapılıyor. Son zamanların bir nevi teknoloji mucizesi olan 4 boyutlu ultrasonun en büyük avantajı ise bebeğin, yarık dudak, yarık damak, eksik parmaklar, omurilikten kaynaklanan rahatsızlıklar gibi fiziksel sorunların erken tanısını sağlıyor. Çünkü diğer ultrasonlarda el ve ayaklardaki rahatsızlıklar net olarak görünmeyebiliyor. Bununla beraber daha bir çok avantajı olan 4 boyutlu ultrasonda; Ense kalınlığının, bu ultrasonla ölçülerek bebekte down sendromu olup olmadığı, anne rahmindeki yapısal ve fiziksel problemler kolaylıkla uzmanlar tarafından teşhis ediliyor. Ayrıca plasenta üzerinde oluşabilecek anomaliler (kusur, sakatlık, anormallik) görülebiliyor.

Herhangi bir zamanda annenin, anormal kanamalarının olması sorun oluşturabilir. Bu sorunun kaynağı, 4 boyutlu ultrason ile rahatlıkla belirleniyor. Annede oluşabilecek miyom, polip, kist ve urların fark edilebilmesi kolaylığı sağlanıyor ve diğer ultrason görüntülerine göre bebeğin cinsiyeti daha erken teşhis ediliyor.

4 boyutlu ultrasonda ayrıca anne ve baba adayları doğmamış bebeklerinin gerçek görünümünü görmeleri ile normalde doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağların daha önceden oluşmasını sağlıyor.

Yapılan bir çok araştırmaya göre uzmanlar tarafından 4 boyutlu ultrasyon da şu ana kadar herhangi bir sorun tespit edilmediği belirtilirken, bebekte ki rahatsızlıkların, anomalilerin, fizyolojik ve kromozomsal sorunların erken teşhisi açısından da son derece güvenli ve önemli olduğu açıklandı.

NST nedir?

Diğer konuya değinecek olursak, bebekler, sağlıklı bir gebelikte, annelerinin rahminde en güvenli, en ideal şartlarda büyür. Ancak bazen bebeğe bazen de anneye bağlı sebeplerden dolayı aksilikler meydana gelebilir. Bebeğin anne rahminde iyi beslenememesi, onu besleyen damarların içindeki kan akımının yeterli olmaması, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması ve daha birçok sebepten dolayı bebekte sağlık sıkıntıları yaşanabilir. Bu durum uzmanlar tarafından bebek için distress denilen yani stresli bir durum olarak tabir edilir ve böyle bir durum var ise bunun hemen doktorlar tarafından belirlenmesi gerekir. Çünkü distress durumunda bebeğin kaybı söz konusu olabilir. Bazen bebeğin erken dünyaya gelmesi anne rahminde kalmasından çok daha iyi olabilir ve bu kararın alınmasında NST etkilidir.

NST KAÇINCI HAFTADA YAPILIR?

Anne adayları tarafından sıkça merak edilen süreçler arasında NST’nin kaçıncı haftada başlanması da yer alır. NST’yi yapabilmek için gebeliğin 3. trimestere girmiş olması gerekir. NST testi genellikle 32. haftadan sonra yapılmakla beraber yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalarda da yapılabilir . Bu test anne adaylarının ve bebeğin sağlık durumunun yakından takip edilmesini sağlar. NST (Non Stress Test), anlamına gelen en kolay tarifi ile anne karnındaki bebekten haber alınan basit ve kolay bir uygulamadır.

NST testi ne kadar sürüyor?

NST, genellikle 20 dakika sürüyor. Bu süreç boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip edildiğinde azalıp-arttığını görürüz. Bu dalgalanma bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesi de NST tarafından gözlemlenir.

Bazı durumlarda bebeğin uyuduğu veya bir problemi olduğunda hareketlerini kısıtladığından testte istenilen kriterler görünmeyebilir ve o zaman da Non-reaktif NST denilen durum söz konusu olduğu düşünülür.

Uyuyan bebek ses ya da hareketlerle uyandırılır ve NST düzelir. Ancak bebeğin canlılığını tehlikeye atacak tıbbi bir problem var ise NST düzelmez. Burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı, her NST sonucunda bebekte ciddi bir problem olduğu demek değildir ve böyle bir durum var ise anne adayları hemen endişelenmemelidir. NST yanında ultrason değerleri ile uzmanların uygun gördüğü başka testler de yapılarak bebek hakkında bir karar verilmesi gerekir.

Bebeğin sağlıklı olduğunu güvence altına alan nonstress testinin herhangi bir riski bulunmamaktadır. Ayrıca bu testin de herhangi bir fiziksel zararı ve yan etkisi şuana kadar hiç bir anne adayında görülmemiştir.

Bir sonraki yazımda bana ayrılan bu köşede sizlerle yeniden buluşmak üzere..