Giderek dijitalleşen gündelik hayat şartları, kamu kurumlarında da işleyişin değişmesine aracılık etti. Bu kapsamda hizmetlerin büyük bir bölümü e- Devlet sistemi başta olmak üzere çok çeşitli online platformlar üzerinden alınabilecek düzeye getirilirken bir karar da Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan geldi.

Kağıt olarak düzenlenen irsaliye, evrak, fatura gibi birçok evraka yönelik yeni bir karar alan Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni ayda e- fatura sistemine geçiş yapılacağını bildirdi. E- fatura sisteminde sektör farkı gözetilmeyeceğini ifade eden kamu kurumu, söz konusu yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntıları aktardı.

E- FATURA UYGULAMASINDA DETAYLAR BELLİ OLDU!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmış olan resmi açıklamaya göre 2022 yılında brüt hasılatı 3 milyon TL ve üzeri tutarlarda olan mükellefler, 1 Temmuz tarihi itibari ile sektör ayrımı yapılmaksızın e- faturaya geçiş yapmak durumunda kalacak. İnternet ortamında mal veya hizmet satışı yapan mükellefler ile gayrimenkul veya motorlu taşıt satım veya kiralama işlemi yapanlar ise 500 bin TL ve üzeri tutarlı brüt satış hasılatları karşılığında e- fatura sistemi kapsamında değerlendirilecek.

2024’TE GEÇİLECEK!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmış olan açıklamaya göre 1 Temmuz tarihi itibari ile e- fatura sistemine geçiş yapacak olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren de e- defter uygulamasına geçiş yapacak. E- arşiv düzenlenmemesi, gerçek tutardan farklı tutarlara yer verilmesi, elektronik belge düzenlenmesi gereken e- arşiv faturasının kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş olması durumlarında ise her bir belge için 2023 yılı bazı alınarak 2 bin 200 TL’den az olmamak üzere gerçek meblağın veya meblağ farkının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan kurallar dahilinde 1 takvim yılı içinde her bir belge tipine ilişkin kesilecek olan toplam ceza, 1 milyon 100 bin TL olarak uygulanacak.

Muhabir: Haber Merkezi