Gündem

Genç İşçi Ölümlerinde Endişe Verici Tablo

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2013-2024 yılları döneminde Genç İşçi iş ölümlerinin işkollarına göre dağılımını paylaştı.

Abone Ol

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013-2024 yılları arasında yaşanan genç işçi ölümlerine ilişkin çarpıcı verileri açıkladı. Açıklamada, genç işçi ölümlerinin yüzde 93’ünün ücretli çalışanlardan oluştuğu belirtilerek, bu oranın tüm iş ölümlerindeki genel ortalamanın üzerinde olduğu vurgulandı.

İSİG, bu durumun gençlerin ücret dışında bir gelir elde etme imkânının giderek azaldığını ve yaşamak için çalışmak zorunda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

SANAYİ VE İNŞAAT SEKTÖRLERİ İLK SIRALARDA

Verilere göre, genç işçi ölümlerinin yüzde 34’ü sanayi, yüzde 27’si inşaat, yüzde 22’si hizmetler ve yüzde 17’si tarım sektöründe gerçekleşti.

Özellikle metal, maden ve enerji gibi sanayi kollarında genç işçilerin ölüm oranlarının yüksek olduğu belirtilirken, şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaat ve hizmet sektöründeki işçi ölümlerinin de arttığına dikkat çekildi. Çocuk işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı tarım sektöründe ise genç işçi ölümlerinin düşüş eğiliminde olduğu kaydedildi.

KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE TEHLİKELİ YÜKSELİŞ

Son yıllarda dikkat çeken bir diğer işkolunun konaklama sektörü olduğu vurgulandı. Özellikle moto kurye mesleğinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu alandaki güvencesiz çalışma koşullarının iş cinayetlerini artırdığına işaret edildi.

İSİG, genç işçilerin güvencesiz ve tehlikeli koşullarda çalışmaya devam ettiğini belirterek, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.