Yaşam

Göbeklitepe’yi de kapsayan “Taş Tepeler projesi” Kopenhag’da tanıtıldı

Abone Ol

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından Kopenhag’daki Ulusal Müze’de gerçekleşen etkinliğe İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, konuşmacı olarak katıldı ve bir sunum yaptı.

Çok sayıda Danimarkalı davetlinin katıldığı etkinlikte İngilizce sunum yapan Prof. Dr. Necmi Karul, İnsanlık tarihinin 12 bin yıl öncesine ışık tutan, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ardından aynı bölgede ‘Taş Tepeler projesi’ adıyla başlatılan 12 kazı çalışmasından sözetti.

Arkeolojinin tüm bilim dalları gibi gelişen bir alan olduğunu vurgulayan Karul, arkeoloji biliminin yeni boyutlar kazandığını, dolayısıyla farklı ülkelerdeki üniversitelerin birikimlerini bir araya getirerek daha da katkı sağlandığını belirtti ve uluslararası işbirliklerinin sayısını artırmayı planladıklarının kaydetti.

“Taş Tepeler” olarak bilinen Şanlıurfa Neolitik Araştırma Projesi, Türkiye’nin güneydoğusundaki sekiz bölgede kapsamlı arkeolojik araştırmalar yürütüyor: Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Harbetsuvan, Sefertepe ve Yeni Mahalle.

Bu alanlar, 12.000 yıl önce insanın yerleşik hayata geçtiği döneme kadar uzanıyor ve sosyal ve teknolojik açıdan önemli gelişmelere işaret ediyor.

Araştırmalar, dönemin insanlarının etkileyici yapılar yarattığını, üst düzey sanat sergilediğini ve ileri teknolojiyi ortaya koyuyor. Anıtsal yapılar gelenekleri koruyan ritüeller için ortak alanlar olarak hizmet ediyordu. Proje katılımcıları Şanlıurfa’da Ayanlar, Mendik, Yoğunburç, Kurttepesi ve Taşlıtepe gibi daha fazla alanı keşfetmeyi hedefliyor.

Göbeklitepe’ye benzeyen 250’den fazla T şekilli megalitik bloktan oluşan Karahantepe, bu projenin bir parçası olup tarih öncesi yaşama dair değerli bilgiler sağlıyor. Kültür Bakanlığı, aralarında Türk ve yabancı ülke üniversitelerinin de bulunduğu on iki kurumla işbirliği yaparak projenin başarısında ortak sorumluluğa vurgu yapıyor.

Devam eden araştırma, tarih öncesi toplumlara, onların günlük yaşamlarına ve ritüellerine ilişkin anlayışımızı derinleştirmeyi vaat ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da Taş Tepeler Projesi’nin uluslararası yönünü öne çıkardığına atıfta bulunan Karul, uluslararası işbirliklerinin sayısını artırmayı planladıklarının altını çizdi.

Tanıtım sunumu davetlilere verilen küçük bi resepsiyon ile son buldu. Ardından akşam yemegi için elçiliğe davet edilen Prof. Dr. Necmi Karul 1 Mart’ta yurda dönüyor.

“TAŞ TEPELER PROJESİ” VARŞOVA, POZNAN, BERLİN VE HELSİNKİ’DE TANITILDI

“Taş Tepeler Projesi”, Kopenhag’dan önce geçtiğimiz Nisan ayında Polonya’nın başkenti Varşova ve Poznan şehrinde, Aralık ayında Almanya’nın başkenti Berlin ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen panellerle anlatılmıştı.

HABER MERKEZİ