GÜNEYDOĞU’NUN ANTALYASI HALFETİ

Sevgili okuyucuların, Güneydoğunun saklı cenneti olan Halfeti ilçemiz Antalya'yı aratmaz olması bizleri sevindirdi. Halfeti'ye gereken önem verilirse Antalya'ya kafa tutar. Şanlıurfa'da Birecik Barajı'nın yapımı sırasında...

Abone Ol

Sevgili okuyucuların, Güneydoğunun saklı cenneti olan Halfeti ilçemiz Antalya’yı aratmaz olması bizleri sevindirdi. Halfeti’ye gereken önem verilirse Antalya’ya kafa tutar.

Şanlıurfa’da Birecik Barajı’nın yapımı sırasında önemli bölümü su altında kalmasıyla birlikte Doğu’nun turizm merkezlerinden biri haline gelen ve “Saklı Cennet” olarak anılan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Tatil Dükkanı olarak, bu yazımızda, sizler için Halfeti’yi detaylı bir şekilde kaleme aldık.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çorak topraklarında yeşille maviyi buluşturan Halfeti, bölgenin turizm merkezi haline dönüşmüş durumda! 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapılmasıyla birlikte büyük bölümü sular altında kalan Halfeti’de evler ve yerleşim bölgeleri büyük hasar gördü. Çoğunluğu çiftçi olan halk, bölgeye 15 km uzaklıkta kurulan yeni yerleşim alanına taşındı.

Tarihi dokusu ve taş mimarisiyle öne çıkan evler, camiler zaman içerisinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odası haline geldi. Doğal güzelliklerinin büyük bir bölümü Fırat Nehri’nin suları altında kalan Halfeti’nin taş mimarisi giderek popülerliğini artırdı ve “Saklı Cennet” adıyla anılan ilçede tekne turları düzenlenmeye başlandı. Halfeti’ye gelen yerli ve yabancı turistler, yaklaşık bir saat süren tekne turu ile sular altında kalan evleri, camileri, tarihi bölgeleri, yeşil alanları, Savaşan Köyü ve İncil’in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale’yi ziyaret ediyor. Yapılacak plaj çalışmaları ve konaklama sorunun giderilmesiyle Halfeti’nin saklı cennet olmaktan çıkarak Güneydoğu’nun Bodrum’u olacağı belirtildi.

Yerli ve yabancı turistlerin ilçeye yoğun ilgi göstermesiyle birlikte harekete geçen kaymakamlık, bölgeye plaj yapma çalışmalarına başladı. Ayrıca, bölgedeki turizmin günübirlik olarak sınırlı kalmaması için de konaklama sorununu çözmek için projelere imzalar atıldı. Bölgenin yapılan yatırımlarla birlikte popülaritesini daha da artırması bekleniyor.

Halfeti’de Tarihi yerler

Büyük bölümü sular altında kalan Halfeti İlçesi’nin görülmeye değer birçok doğal, tarihi ve mimari eserleri mevcut. “Saklı Cennet”i siz de keşfetmek isterseniz, gezmeniz gereken özel yerleri sizler için derledik:

Kiliseler

Rumkale’de 12. yy’ın sonlarına doğru hayatını kaybeden Patrick Nerses tarafından inşa edilmiştir. Urfa’nın İmadeddin Zengi tarafından ele geçirilmesi üzerine yazdığı Manzum Mersiyesi ile tanınan Nerses, 1166-1173 yılları arasında Rumkale Ermeni Katalikosluğu yapmıştır. Sur içinde yer alan kilise, 1292’ye kadar Ermeniler tarafından Katolikosluk makamı olarak kullanılmış!

Rum Kale

Birecik Ovası’nda yer alan ve XX. yüzyılın başlarında küçük bir yerleşim yeri olarak biliniyordu. Bu küçük yerleşim yerinin merkezi de Halfeti kasabasıydı. Rumkale, Asurlular döneminde Sitamrat ismiyle tanınmıştır. Hristiyanlar için çok önemli bir yer olan Rum Kale’de, Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Paulus’un yaşadığı ve İncil’in önemli nüshalarının burada çoğaltıldığı iddia edilmektedir.

Barşavma Kilisesi

Yakubi Azizi Barşavma tarafından 13. yüzyılda inşa edilen bir manastır olan Barşavma Kilisesi’nin bazı bölümleri günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. Manastırın inşasında büyük bloklar halinde kesme taşlar, düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Bu manastır, bölgenin en çok dikkat çeken yapılarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.