Adıyaman'daki orman köylüleri, "ORKÖY Projeleri" kapsamında dağıtılan büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman ve Köy İlişkileri Dairesince hayata geçirilen "ORKÖY Projeleri", orman köyleri ve kırsalda yaşayanlara hem kredi hem de hibe desteğiyle yeni gelir kapısı oluşturuyor.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 7 ilde 2023 yılı ORKÖY programında 30 milyon TL iken 6 Şubat depremini yaşanan vatandaşların mağduriyetlerinin artması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü destek programını 68 milyon TL’ye çıkarıldı.

Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında verilen krediler faizsiz ve %20 si hibe olacak şekilde 6 yıl geri ödemelidir. Bu bağlamda Adıyaman Gölbaşı ilçesinde orman köylüsü 6 aileye 2'şer inek dağıtıldı. Sağlanan destekle yetiştiriciliğe başlayan yöre halkı, çiftliklerindeki inek sayılarını arttırarak hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İnek desteği alan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Hamzalar köyündeki aileleri ziyaret eden Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayıcı, projeden faydalanan vatandaşların çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bayıcı; “Yaptığımız ormancılık faaliyetlerinde özellikle vatandaşların doğrudan ekonomilerinin kalkındırılmasına yönelik projelere ağırlık veriyoruz. Bunlar; Orköy, özel ağaçlandırma, bal ormanları, ekoturizm alanlarının oluşturulması, rekreasyon amaçlı vatandaşımıza hizmet edecek Millet Ormanların tesisi ve halkın hizmetine sunulması çalışmalarına bölge müdürlüğü olarak ağırlık veriyoruz. 2022 yılından beridir ağırlık verdiğimiz bu çalışmalarımıza 2023 yılında da üstüne koyarak inşallah çok daha yüksek rakamlara yükselterek vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasını sağlayacağız. 2022 yılında 11 milyon TL olan Orköy programını 2023 yılında 68 milyon TL’ye çıkararak vatandaşımızın ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağız. Özellikle depremden etkilenmiş illerimizde bu çalışmalarımıza daha fazla ağırlık vermekteyiz.” İfadelerini kullandı.

"Çalışmalarımız yaygınlaştırılacaktır"

İnek desteği alan vatandaşlardan Bilal Göktürk “Bu sene 6 Şubat depremlerinde baya bir mağdur olduk, köy muhtarımızla ne yapabiliriz nasıl bir yardım alabiliriz diye konuştuk. Sağolsun O da müracaatını yaptı. Muhtar ile beraber Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü’ne dilekçe verdik. İşletmeden yetkililer gelip tespitini yapıp köyden 6 aileyi Orköy kredisinden yararlandırdılar. Gittik hayvanlarımızı aldık, şuan ahırlarımızda duruyor. Sağolsun devletimiz, milletimiz, işletmemiz. Şuan biz faydalanıyoruz, hepsine saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Mülki sınırlar içerisinde "devlet ormanı" olan köyler orman köyü, bu köylerde yaşayan halk ise "orman köylüsü" olarak tanımlanmaktadır. Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında 1260 orman köyü bulunmakta ve buralarda 565 bin orman köylüsü yaşamaktadır. Adıyaman Gölbaşı İlçesinde ise mevcut 30 köyün 28’i orman köyü olup buralarda 24 bin orman köylüsü yaşamaktadır.

Orman köylüleri orman ekosisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Orköy destekleri ile orman köylüsünün yaşam standardı arttırılması hedeflenmektedir. Orman köylülerine ekonomik desteklerin verilmesiyle köyden kente göçün azaltılması ve ormanlar üzerindeki baskının ortadan kalkması amaçlanmaktadır.

Muhabir: Haber Merkezi