Adana'nın Feke ilçesinde, binlerce koyun ve keçiye bakan göçerler, yaylalardan dönüş yolculuğuna başladı. Ancak göçerlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, çoban bulamama problemi. İlçenin 1700 rakımında hayvancılıkla uğraşan göçerler, sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte zorlu bir sürece adım attı. Ancak göçerler, çoban bulamama sorunu nedeniyle bu zorlu süreci daha da zorlu hale getiriyor.
“15-20 BİN TL MAAŞLA ÇOBANLIK YAPACAK KİMSE BULAMIYORUM”
İsmail Özcan, her yıl mayıs ayında hayvanları ile birlikte 15 gün yolculuk yaparak yaylaya çıktıklarını, sonbaharda ise dönüşe geçtiklerini belirterek, "Bu dağların son temsilcisiyiz" dedi. Son göçerler olduklarını ifade eden Özcan, “Bu işi bizden sonra yapacak yok. Bittik, bitiyoruz. Yaklaşık 500 küçükbaş hayvanım var. Kozan sıcağından hayvanlarımızı buraya getiriyoruz ve 1700 rakımda Toroslar’da üretmeye devam ediyoruz. Toroslar’da ateşi yakan son göçeriz. Dağlarda 5 bin koyun vardı, şimdi bin koyun var. 10 çadırdık, 2 çadıra düştük. Asgari ücrete, günlük yevmiye ile gidip çalışıyorlar ama gelip 15-20 bin TL maaşla çobanlık yapacak kimse bulamıyorum. Zaman da yok, adam da yok. Akşam koyun yayarız, sabah 8’de geri geliriz. Dağlarda yatarız, hayvancılık şartları zor. Kurt gelmesin diye sabaha kadar ışık tutarız. Zorlu bir mesai” dedi.
“KENDİ ÜRÜNLERİMİZİ EKİYORUZ”
Hayvancılık yapan Hatice Özcan ise severek bu işi yaptıklarını belirterek, “Hayvanlarımızın yemeklerini hazırlıyoruz. Sütten peynir, yoğurt yapıyoruz. Kendi ürünlerimizi ekiyoruz” diyerek zorlu mesaisini aktardı. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, göçerlerin zorlu mesaine ortak olarak 1700 rakımda Özcan ailesini ziyaret etti. Özgan, üretimin önemine dikkat çekerek, göçerlerin doğal ortamda ürettikleri süt ürünleri ve hayvancılığın ülke ekonomisine destek olmada önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.
Muhabir: Haber Merkezi