Şanlıurfa’da vatandaşların vazgeçilmez baharatı olan İsot üretimi başladı. Açılan büyük sergilerde günde tonlarca isot üretiliyor.

Şanlıurfa çevreyolunda kurulan isot sergisinde yüzlerce işçi çalıştırılırken, sergiye günde 80 ton yaş biber getirildiği belirtildi. Ayrı ayrı yerlerde kurulan sergilerde her sergi günlük ortalama 15 ton kırmızı yaş biber alıyor. Getirilen yaş biberler işçiler tarafından tohumu çıkarıldıktan sonra güneşe bırakılıyor. Hava sıcaklıklarının fazla olması nedeniyle bir gün içerisinde kuruyan biberler daha sonra terlemeye bırakılıyor. Brandalar altında terlemeye bırakılan kırmızı biberler, terlemenin etkisiyle renk değiştirip, siyah rengini alıyor. Biberler daha sonra brandalar altından çıkarılarak çekilme makinesinden geçiliyor.

10 kilo yaş biberden 1 kilo isot üretiliyor

İsot sergisi açan ve gelirini bu işten sağlayan Bekir Polat, “ Sergi açtığımız arsaları kiralıyoruz, bu arsaları sezonluk kiralıyoruz. Kırmızı biberleri çiftçilerden alıp, burada işletiyoruz. Benim kurduğum sergide günlük 15 ton yaş biber kullanıyoruz, 15 tondan 1,5 ton isot üretebiliyoruz. Çiftçilerden veya hal azarından aldığımız yaş biberlerin kilosunu 80 kuruşa alıyoruz, ürettiğimiz isotları da çarşı esnafına satıyoruz. Üretim az olduğu için isotun kilosunu 11 TL’ye esnafa satıyoruz” dedi.

Sergide Suriyeliler de çalışıyor

Kurulan sergilerde yüzlerce kişi çalışırken, çalışanlar arasında Suriyeliler de var. Suriyeliler daha ucuza çalıştığı için işçi olarak, Suriyeliler daha çok tercih ediliyor. Günlük ortalama kişi başına yüz kilo biber doğrarken, çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Sergi sahibi Polat’ın iddiasına göre Suriyeliler hem daha çok çalışıyor hem de ucuza çalışıyor. Polat, “ Biber doğramak genelde kadın işi olduğu için, bu işte kadınlar çalıştırılıyor. Gündelik yevmiyeyle çalışan kadınlar kişi başına ortalama yüz kilo biber doğrarken, Suriyelilerin daha çok doğradığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Suriyeli kadınların sergide diğer çalışanlarla fazla konuşmaması da dikkat çekti.

İsotun fazla kazancı kalmadı

Bekir Polat’ın iddiasına göre geçen senelere oranla bu sene isotun fazla bir karı olmuyor. Bunun sebebini, herkesin kendi evinde isot üretmesine bağlayan Polat “ Birkaç yıl öncesine kadar çok karlı bir işti ancak şimdi elimizde fazla bir şey kalmıyor. Artık bütün Urfalılar isotunu kendi evinde üretiyor. Dolayısıyla esnaflarda satılan isota fazla ihtiyaç kalmıyor ve fiyatlarda düşüş oluyor. Satılan isotlar da şehir dışından gezmeye gelen turistler sayesinde satılıyor. Artık Urfalılar esnaflarda satılan isotu almıyorlar” ifadelerini kullandı.

En kaliteli şekilde isot üretmeye çalışıyoruz

Türkiye’de adı isotla çıkan Şanlıurfa’da en kaliteli isotun üretilmesi için çalıştıklarını söyleyen Polat sözlerine şöyle devam etti; “ Yaptığımız işi en sağlam şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz isotlarda kesinlikle sağlığı tehlikeye sokacak herhangi bir madde kullanılmıyor. İsot Şanlıurfa’nın simgesidir ve Urfa’ya gelen turistlerin isottan şikayetçi olmasını istemiyoruz. Ürettiğimiz isotları insan sağlığını dikkate alarak en kaliteli şekilde üretmeye çalışıyoruz”

Muhabir: Haber Merkezi