2013 yılında Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edilen Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor. İlçenin önemli simgelerinden biri olan ve dünyada sadece Halfeti’de yetişen karagül, açmaya başladı. Nisan sonu ve Mayıs ayı başlarında her yıl açan karagül, bu yıl güzelliğini korona virüs ( Kovid-19) önlemleri nedeniyle sadece bölge halkına gösteriyor. Kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, yılda 2 kez açıyor.


Karagül nasıl yetişir ?
Karagül genellikle gonca halindeyken siyah renktedir, açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşür. Ancak Halfeti'de açtıktan sonra da siyah rengini koruyor. Halfeti ilçesinde yetiştirilen karagül çiçeği kesilip başka bölgelere çıkarıldığında renk değiştiriyor.
Tohumu alınıp başka bölgede yetiştirildiğinde güller kırmızı renkte açıyor. Karagül başka gül çeşitlerine kıyasla daha bodur yetişir, yarı katmerli ve kokuludur. Mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Karagülün 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan çiçekleri, 6-7 santimetre çapında olmaktadır.
Karagül tamamen açmadan yani gonca halindeyken siyah rengini alır,gül açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşür, Türkiye’de sadece Şanlıurfa Halfeti’de yetişir.Beslenme şeklinde Fırat nehrinin suyu önemli bir rol oynar. Bu yörenin toprağı dışında rengini koruyamayan karagül, aynı bölgenin bazı yerlerinde açtıktan sonra siyah kalabildiğine de rastlayabiliriz.

Muhabir: Haber Merkezi