Tarihi 4 bin yıl önceye dayanan uluslararası bir ün kazanmakla beraber, gerçek tarifi ve hikayesi ile tartışma konusu olan çiğ köfte, lezzeti kadar hikayesiyle de etkiliyor.

"ŞEHİRDE ATEŞ YAKMAK YASAKTIR"

Efsaneye göre, Şanlıurfa’da bir dönemin kralı olan Nemrut, Hz. İbrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmak ister. Verdiği emir ile şehirdeki bütün ağaç ve odun parçalarını Balıklıgölün şu anki yerine büyük bir ateş yaktırır. Şehirde bu meydan dışında ateş yakmayı yasaklamıştır. Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını Balıklıgöle toplamıştır.

ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkan çiğ köfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.

Şanlıurfa’da yapılan çiğ köftenin gerçek tarifi ise şöyle:

Bulgur, taş ile dövülmüş kırmızı et, Urfa’nın meşhur isotu, isteğe göre salça, kuru soğan, isteğe göre kimyon, sarımsak, karabiber harmanlanıp yoğurulduktan sonra ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz ile beraber bol su ile son rötuşlar yapılır. Yanında çeşitli meze, salata, turşu ve ayran ile tüketilir.

daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hikayesi de HZ. İbrahim’in zamanında büyük bir ateş yaktırmış nemrut insanlar yemek için yakacak odun bulamayınca bu karışımı yapmış yemiş bu şekilde söyleniyor. Çiğ köfte Urfanın çiğ köftemize Antep Diyarbakır Elâzığ sahip çıkıp üstlenmeye çalışıyorlar bunu yapmasınlar.” dedi.

"YAPTIĞIM ÇİĞ KÖFTE BEĞENİLİR"

Sıklıkla çiğ köfte yoğurduğunu ve çok beğenildiğini belirten Hüseyin Akkurt: “Çiğ köfteyi çok severim sürekli yaparım ve yaptığım çiğ köfte beğenilir. Püf noktası geniş ve çukur bir tepside bulgur ve yağı koyup yoğuruyoruz çok güzel oluyor. Çiğ köfte lezzeti anlatılmaz yaşanır. Gerçek hikâyesi hakkında bir fikrim yok . ”dedi.
ÖZEL HABER: KÜBRA NUR SALİHOĞLU

Muhabir: Haber Merkezi