Bu yıl Mart ayında yağan kar, yağmur ve soğuk hava vatandaşları eve hapsetti. Havanın sıcak olmasını fırsat bilen yerli ve yabancı vatandaşlar Tarihi Gümrük Hanı’na giderek, güneşli havanın tadını çıkartıyor. Tarihi Gümrük Han içersindeki kıraathanelere gelen vatandaşlar, çay içip, sohbet ederek güneşin tadını çıkartıyor.

Şanlıurfa'da, Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ve günümüzde de canlılığını koruyan tarihi "Gümrük Hanı", yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından inşa edildiği belirtilen Gümrük Hanı, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde "Yetmiş Hanı" olarak anılıyor.

İki katlı olup kesme Urfa taşıyla yapılan ve avlusundan Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl'ün suyu akan tarihi hanın, Osmanlı döneminde, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü mekanların başında geldiği belirtiliyor.

Şanlıurfa Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından 2001'de aslına uygun restore edilerek gelecek nesillere aktarılan Gümrük Hanı, 5 asırdan bu yana işlevselliğini koruyor.

Türkiye’nin mozaiğini oluşturuyor.

Muhabir: Haber Merkezi