Urfanatik-Bereketli topraklarıyla dikkat çeken Şanlıurfa, bu kez enerji kaynaklarıyla gündem oluyor. Bir duyuru sayfasından yapılan paylaşıma göre Şanlıurfa Valiliği tarafından Halfeti’de petrol arama çalışmaları için ÇED süreci başlatıldı.

EÇED duyurular sayfasından edinilen bilgilere göre Şanlıurfa ili Halfeti ilçesi Fıstıközü mevkii, AR/TPO/K/N39-C ruhsat numaralı saha mevkiinde TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan AR/TPO/K/N39-C ruhsat numaralı sahada sondaj yöntemi ile petrol arama ve çıkarılması projesi ile ilgili olarak Şanlıurfa Valiliğine sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 16. Maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmış.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (4)

Şanlıurfa Barosu’ndan İğrenç Olay İle İlgili Açıklama Şanlıurfa Barosu’ndan İğrenç Olay İle İlgili Açıklama

Halfeti ‘de gerçekleşecek bu sondaj ile petrol arama çalışmalarının doğal yer altı kaynaklarına ve bereketli topraklara zarar verip vermeyeceği ile ilgili kesin bir bilgi yer almazken Jeoloji Mühendisi Yaşar Karadaş bu çalışmaların şehre herhangi bir ekonomik etkisinin olmayacağını belirtti.

Ayrıca Fıstık üretimiyle de bilinen ilçede sondaj çalışmalarının artması sonucu fıstık üretiminde birtakım problemler yaşanabileceği de aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Jeoloji Mühendisi Yaşar Karadaş bu gibi büyük projelerden mutlaka şehrin de ekonomik olarak pay alması gerektiğini savundu.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (7)

“TOPRAK YAPISI ÇALIŞMALARA UYGUN”

Halfeti’nin toprak yapısını değerlendiren Jeoloji Mühendisi Yaşar Karadaş; “Yüzeysel tabakalanmaya baktığımız zaman neritik kireç taşlarından oluşmaktadır. Kireç taşı geçirimsiz kaya bir birim olduğu için örtün niteliğinde olduğu için şu an uygun görülüyor. Alt tarafta hazne tabakası var mı yok mu bu sondaj çalışması neticesinde öğrenilebilir. Tam bir yüzde vermek yanlış olur bu sondaj çalışmaları neticesinde çıkan numuneler değerlendirilir ve petrol bulundurma ihtimalleri laboratuvarlarda test edilir ona göre karar verilir” ifadelerinde bulundu.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (5)

“ŞANLIURFA VEYA HALFETİ EKONOMİSİNE KATKISI OLMAYACAK”

Çalışmanın kente olabilecek ekonomik katkısını değerlendiren Mühendis Karadaş; “Halfeti ve Şanlıurfa ekonomisine maalesef katkısı olmaz. Bu yönde devlet politikalarının yenilenmesi gerekiyor. Batman, Adıyaman'da çıkan petrol Ege'de bulunan petrol  rafinerisine gidiyor. Buradan nakliyeyle ham petrol gidiyor orada işleniyor işlendikten sonra petrol olarak tekrar nakliye yapılıp Adıyaman, Şanlıurfa ve Batman'a gelip nakliye ücretleri de üstüne eklenerek aslında Türkiye ortalamasına göre daha pahalı yakıt kullanımı oluyor” sözlerini sarf etti.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (6)

“YEREL YÖNETİMLERE EK ÖDENEK SAĞLANMALI”

Şanlıurfa’da gerçekleşecek bu tarz çalışmaların mutlaka şehre de katkıları olması gerektiğini savunan Jeoloji Mühendisi Yaşar Karadaş konuşmasında; “Halfeti’de gerçekleşecek bu çalışmanın ekonomik olarak katkı sağlaması gerekiyor Şanlıurfa'nın da yakıt anlamında daha ucuz yakıt kullanmasının sağlanması gerekiyor veya yerel yönetimlere ek ödenek sağlanarak o şehrin daha fazla gelişmesi sağlanabilir. Halfeti bugün Şanlıurfa'da önemli bir turizm yerine sahip. Şanlıurfa'ya hem yerli hem yabancı turistler geldiği zaman uğrak noktalarından biri de Halfeti oluyor. Orada petrol çıkarılması durumunda oradaki belediyeye katkı sağlanarak turizm bölgesine harcanmak üzere bir pay verilebilir” ifadelerine yer verdi.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (2)

“FISTIK ARAZİLERİNDE TAHRİBAT”

Fıstık alanlarında tahribat olabileceği konusunda uyarılarda bulunan Jeoloji Mühendisi Yaşar Karadaş, “İlk başta bir sondaj çalışması yapılır. Bu çalışmanın başlangıç aşamasında ilçenin pek bir gürültüye maruz kalacağını düşünmüyorum. Şanlıurfa'da Antep fıstığı dediğimiz aslında çoğunun Şanlıurfa'da üretildiği ancak Antep'in ismini aldığı fıstık üretimi yapılıyor. Tabi bir sondajda yapılan çalışmada eğer ki petrol bulunabilirse o bir sondajla kalmayacak, artacaktır. Dolayısıyla bu da fıstık alanların tahribatına yol açacak. Bizim ne kadar ki tarım alanlarına ihtiyacımız varsa enerji kaynaklarına da ihtiyacımız vardır. Ancak belirttiğim gibi bu ve benzeri çalışmaların zararlarının en aza indirgenmesi de bizim yararımıza olacaktır” ifadelerini kullandı.

Halfeti’de Petrol Aranması İçin Çed Süreci Başladı Fıstık Ağaçları Tehlikede Mi (3)

Kaynak: Seher Ağaç