HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, yayımlamış olduğu yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanmasının önemine dikkat çekti.
GAP'ın 40 yıldır tamamlanmadığını belirten Özaslan, "Çok yakın bir zamanda Çanakkale Köprüsü'nün açılışı yapıldı. Çanakkale Köprüsü'nün açılışına biz Urfalılar olarak en az Çanakkaleliler kadar sevindik. Buna sevinirken de aynı zamanda başka bir şeye de çok üzülüyoruz. Üzüldüğümüz konu; 40 yıldır süren GAP, neden bir türlü bitirilemiyor ya da neden bitirilmiyor? Devlet, GAP'a yatırım yaptığı zamanlarda her gelen hükümet bu projeyi bitireceğini söylüyordu. En son gelen hükümette bu projeyi bitireceğini söyledi. Ne yazık ki 40 yıllık bir süreçte GAP'ın sadece yüzde 50'si yapılmış; yüzde 50'si de duruyor. Suyla buluşturulması gereken toprakların sadece 3'te birine su gitmiş, 3'te ikisine de su henüz ulaşmamış." diye konuştu.
"Çanakkale Köprüsü'nün açılışına sevindik ama GAP'ın yarıda bırakılmasına da bir o kadar üzüldük"
Türkiye'nin tarım ülkesi olmasına rağmen dışarıya bağımlı olduğunu vurgulayan Özaslan, "Karşılaşmış olduğu gıda sorununu, gıda talebini ithalatla tamamlamaya çalışan bir Türkiye var. Hâlbuki Türkiye denince akla tarım ülkesi gelir. Tarım ülkesi denilince akla GAP gelir. GAP denilince de akla Şanlıurfa gelir. Neden yerli bir politika geliştirilmiyor, neden buradaki çiftçiler desteklenmiyor ve neden GAP bir an önce bitirilerek Türkiye'nin hizmetine sunulmuyor? GAP bitirilirse bundan sadece buradaki çiftçiler faydalanmayacak, bütün ülke bundan faydalanacaktır. Dolayısıyla bu bir yerli bir gelirdir. Urfalılar olarak tekrar söylüyoruz; Çanakkale Köprüsü'nün açılışına sevindik ama GAP'ın yarıda bırakılmasına da bir o kadar üzüldük. Çanakkale Köprüsü'ne, Osmangazi Köprüsü'ne, Kanal İstanbul'a para bulabilen bir hükümet ya da bir siyasi irade; isterse GAP'ın bitirilmesi için de bütçe bulabilir ya da bütçe ayarlayabilir." şeklinde konuştu.
"GAP'ın bitirilmesi için beraber çalışma yapalım"
Şanlıurfa milletvekillerine seslenen Özaslan, "Hep beraber el birliği ile Ankara'da bu konuyu gündeme getiriniz. Ana gündem maddeleri lütfen GAP olsun. GAP'ın bitirilmesi için beraber çalışma yapalım. İlk başta Şanlıurfa'daki ve bölgedeki çiftçilerin hizmetine sunalım. Sadece Şanlıurfa ya da Güneydoğu Bölgesi değil, bütün Türkiye GAP bitirilirse kalkınmış olacak. Şu anda yurt dışından ithalat yapan bir Türkiye yerine ihracata başlayan bir Türkiye konumuna geleceğiz. Siyasi iradeye büyük görevler düşüyor. Lütfen bu GAP bir an önce bitirilsin ve ülke olarak hepimiz daha iyi bir seviyeye gelelim." şeklinde konuştu.