Ekonomi

İkinci El Araç İlanlarında Yeni Dönem: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Devrede!

Ticaret Bakanlığı, taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden "yetki doğrulaması" uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. 1 Nisan'a kadar sürecek geçiş döneminin ardından, yetki belgesi olmayan oto galeriler elektronik platformlarda ilan veremeyecek.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç alım satımı sektöründe düzenlemelere giderek, elektronik ilan platformlarında "yetki doğrulaması" uygulamasını devreye aldı. Bugün itibarıyla başlayan uygulama kapsamında, 1 Nisan 2024 tarihine kadar geçiş süreci tanınırken, bu tarihten sonra yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmeleri elektronik platformlara ilan giremeyecek.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önlenmesi, sahte ve aldatıcı ilanların engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerin Bakanlıktan yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye yetki belgesi düzenlendiği belirtildi.

ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ (EİDS) DEVREDE

Bakanlık, sahte ilanların önüne geçmek ve tüketici haklarını korumak amacıyla elektronik ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirdi. Bu doğrultuda, 1 Kasım 2023'ten itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapılmaya başlandı. Bugün itibarıyla ise EİDS'in ikinci aşaması olan yetki doğrulaması uygulaması devreye alındı. Bu sistemle, platformlardaki taşıt ilanlarının sadece taşıt sahibi, birinci ve ikinci derece kan hısımları, eşi veya yetkilendirilmiş belgeli işletmeler tarafından verilmesi sağlanacak.

GEÇİŞ SÜRECİ 1 NİSAN'DA SONA ERİYOR

Yetki doğrulaması uygulaması, 1 Nisan 2024 tarihine kadar geçiş süreciyle birlikte uygulanacak. Bu tarihe kadar yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilebilecek ancak geçiş sürecinin sona ermesiyle birlikte, yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek. 1 Nisan itibarıyla, yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmeleri ilan girişi yapamayacak.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YETKİLENDİRME

Taşıt sahiplerinin, ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu süreç, hem tüketicilerin hem de işletmelerin güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Bakanlık, sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen tüm taşıt ilanlarını titizlikle takip edeceğini belirtti.

TÜKETİCİ MAĞDURİYETLERİ VE SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞLARI ENGELLENECEK

Yeni düzenlemelerle, sahte ve aldatıcı ilanların önlenmesi, fiyat artışlarının engellenmesi ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerinin sona erdirilmesi hedefleniyor. Bakanlık, bu adımlarla sektörde şeffaflığı artırmayı ve tüketici haklarını korumayı amaçlıyor.