İlkbaharın Baş Belası Nezle!

Evet, sevgili okuyucularımız bu haftaki köşe yazımda kendimin bile yakalandığım ilkbahar nezlesi hakkında sizleri bilgilendireceğim. Malum bahar havasını ne kadar çok seversek sevelim nezle deyince hepimizin ödü kopuyor. Bundandır ki özellikle...

Abone Ol

Evet, sevgili okuyucularımız bu haftaki köşe yazımda kendimin bile yakalandığım ilkbahar nezlesi hakkında sizleri bilgilendireceğim. Malum bahar havasını ne kadar çok seversek sevelim nezle deyince hepimizin ödü kopuyor. Bundandır ki özellikle nezle olan kişilerin gözlerinde kırmızılaşma, gözyaşı, burun tıkanıklığı, sürekli hapşırma ve burun kaşıntısı oluyor. İnsanı insandan alan bu nezleye mutlaka dikkat edilmesi lazımdır. Polenlerin olduğu yerlerden uzak durulması hatta olabildiğince dışarıya bile pek çıkmamız lazımdır. Tozdan ve kirli ortamdan bile uzak durmamız lazımdır. Herhangi bir tedavisi olmayan ve aslında hastalık olarak nitelendirilmeyen alerjinin bedenimize az düzeyde zarar vermesi ve daha dinç olmamız için dikkat edelim.

İşte Bahar Nezlesinin nedenleri

Ağaç polenleri ilkbahar sonu ve yaz başında, çayır polenleri yaz sonunda, ot polenleri ise sonbahar başında soluduğumuz havaya karışıyor. Bu polenler burun ve göz yüzeyine ulaşıyor ve alerjik nezle yakınmalarına neden oluyor. Polenler burnun iç yüzeyini döşeyen mukoza denilen dokuya ulaşır ve burada alerjik reaksiyona neden olur. Alerjik durumların sıklıkla küçük yaşlarda başladığına, ancak erişkin yaşlarda da görülebileceği unutulmamalıdır. Polen alerjisi olan kişiler, her yıl alerjik oldukları polenin görüldüğü mevsimde alerjik nezle yakınmalarını yaşar. Ancak hava koşulları, yaşanan çevredeki değişimler ve kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre bazı yıllar hafif yakınmalar yaşanırken bazı yıllar daha şiddetli yakınmalar görülür ve ilaç ihtiyacı artar. Bazı hastalarda burun ile birlikte gözler de etkilenir ve bu durum alerjik konjunktivit olarak adlandırılır.

Eğer kişi kapalı ortamlarda bulunan alerjik maddelere duyarlı ise alerjik nezle bulguları yıl boyu devam eder. Ev tozu akarı, kedi, köpek, hamam böceği, ev içi rutubete bağlı küf mantarları alerjisi olan bireylerde yıl boyu alerjik rinit ve konjunktivit yakınmaları görülür.

Alerjik rinitli çocukların polenlere, kedi, köpek ve ev tozu akarına maruz kaldıktan kısa bir süre sonra hapşırma, burunda kaşınma, burun akıntısı ve/veya burun tıkanıklığı görülür. Çocuklar sık sık burunlarını yukarı doğru sildikleri için bu harekete alerjik selam denir; bu hareket nedeniyle burun üstünde yatay bir çizgi oluşabilir. Bu hastalığa genelde göz nezlesi (alerjik konjunktivit) de eşlik ettiğinden gözlerde kızarıklık, kaşınma, sulanma sık görülür. Burun tıkanıklığı ve damarlardaki dolgunluk gözaltlarında şişliğe ve koyu renge neden olur. Geniz akıntısı, baş ağrısı, öksürük eşlik edebilir. Burun tıkanıklığı nedeniyle çocuklar geceleri defalarca uyanır ve sabah yorgun uyanır. Yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozuklukları günlük yaşamı olumsuz etkiler.