İçinde bulunduğumuz pandemi süreci yaşam biçimimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi birçok alanda da alternatif çözümler üretilmesini zorunlu kılmıştır. İnsan yaşamında en başta gelen sağlıktır diğer her şey sağlıktan sonra gelir. Toplum sağlıklı ve sağlıklı düşünebilen bireyler sayesinde ayakta durur.
Bilindiği gibi 15 Nisan 2020’ de yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen geçici 9. Madde ile Açık Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan yaklaşık 75.000 hükümlü Covid-19 nedeniyle izine gönderilmiştir. Daha sonrasında cezası onaylanan veya kapalı ceza infaz kurumlarında olup açık ceza infaz kurumlarına geçmeye hak kazanan hükümlüler izne gönderilmişlerdir. İzinde geçirilecek süreler infaz edilen cezadan düşürülmektedir. Bilim kurulunun tavsiyesi ve Adalet Bakanlığının kararıyla izinler iki aylık süreyle uzatılmakta ve 31 Temmuz 2021 tarihine kadar da bakanlığa izinleri uzatma yetkisi verilmiştir.
Modern infazda esas olan ıslah ve resosyalizasyondur. Açık ceza infaz kurumlarında hükümlüler meslek edindirme kursları, iş yurtlarında çalışma ve örgün eğitimden yararlandırılma gibi çeşitli yöntemlerle ıslah edilmeye çalışılırlar. İş yurtlarındaki çalışma karşılığında düşükte olsa belli bir ücret ödenir. Bu süreç üç ay da bir kullandırılan izinlerle desteklenir. Bu şekilde aile bağlarının kopmaması sağlanmaya çalışılır ve suç işleyen kişi topluma yeniden kazandırılmaya çalışılır.
Yaklaşık bir yıldır izine gönderilen hükümlüler, hükümlülükleri devam ettiğinden dolayı sigortalı olarak çalışamamaktadırlar. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci kısa vadede bitecek gibi görünmüyor. Hukuken sigortasız işçi çalıştırmak hem suç hem de olası bir iş kazasında ciddi cezalara neden olabilir. İşverenler bu riskleri almak istemiyorlar tabii olarak. Diğer taraftan izine gönderilen hükümlüler geçim ve çalışma konusunda mağduriyet yaşamaktadırlar. Mevcut durum infazın ıslah amacıyla çelişmektedir. Üretilecek bir çözüm ile hem kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek hem de izindeki hükümlülerin çalışması, geçimlerini temin etmesi ve ıslah olmasına katkı sağlayacaktır.