Bağ bozumu zamanında toplanıp yıkanan üzümler saplarından ayıklanır ezilip suyu çıkarılır daha sonra çıkan bu su bir süre dinlendirildikten sonra büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak pekmez halini alır.
Kansızlığa iyi gelen pekmezin, bağışıklık sistemine, eklemlere, kemiklere ve sindirim sistemine oldukça faydası olduğu bilinir.
Pekmez satıcısı İbrahim Demirkol, Keçiboynuzu ve dut pekmezinin daha çok kan yaptığını ve vücut direncini koruduğunu söyledi.
İbrahim Demirkol, iki yaşından büyük her çocuğun tüketebileceğini fakat şeker hastalarının pekmezi yememesi gerektiğini ifade etti.
“PEKMEZ HASTALIKTAN KORUYOR VE VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRIYOR”
Pekmezin hastalıktan koruduğunu ve vücut direncini arttırdığını söyleyen pekmez satıcısı İbrahim Demirkol, “Havaların soğumasıyla pekmez, bal gibi ürünlerin satışı arttı. Soğuk havaların vazgeçilmezi bal, pekmez ve tahin gibi besinlere vatandaş daha çok talep gösteriyor. Çünkü vücut direncini arttırmak ve hastalıktan korunmak için tüketiliyor. Üzüm, dut ve keçiboynuzu pekmezi var. Bunların her birinin ayrı ayrı faydası var. Üzüm pekmezi kansızlık, öksürük ve bronşit, dut pekmezi ağız yarası, öksürük ve bronşit, keçiboynuzu pekmezi nefes darlığı, kalp damar tıkanıklığı, çocukların gelişimi için tüketilir” dedi.
“KEÇİBOYNUZU VE DUT PEKMEZİ DAHA ÇOK KAN YAPAR”
Keçiboynuzu ve dut pekmezinin daha çok kan yaptığını söyleyen İbrahim Demirkol, “Aç karnına pekmezin faydaları daha çok vardır çünkü hemen damara ve kana karıştığı için tok karnına aldıktan daha fazla etki eder. Keçiboynuzu pekmezi genelde kalp damar tıkanıklığı, astım, bronşit, mide ve çocuğu olmayanlar için kullanılır. Keçiboynuzu pekmezinde tüm pekmezlerin ana maddesi toplanmıştır. Keçiboynuzu ve dut pekmezi daha fazla kan yapar. Pekmezi iki yaşından büyük her çocuk tüketebilir. Şeker hastaları kullanamaz çünkü kendi orijinal şekeri olduğu için az tüketmeleri gerekir. Mesela beş ve altı yaşındaki çocuklar bir yemek kaşığı, daha küçük yaş grubu bir tatlı kaşığı ve yetişkinlerin ise iki yemek kaşığı tüketmesinde bir sakınca yoktur” dedi.
“FİYATLAR 150 TL İLE 300 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Fiyatların 150 TL ile 300 TL arasında değiştiğini söyleyen İbrahim Demirkol, “Keçiboynuzu, andız, üzüm, dut ve hurma pekmezi gibi birçok çeşidi vardır. En çok keçiboynuzu ve dut pekmezi tercih ediliyor. Keçiboynuzu pekmezi Tarsus Eshabı Kehf tarafında yüksek dağlarda kıraç bölgelerde yetişen ağaçlardan sekiz ve dokuzuncu aylarda meyvesi olgunlaştıktan sonra toplanır ve büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatıldıktan sonra pekmez halini alır. Fiyatlar 150 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Keçiboynuzu pekmezinin kilosu ise 200 TL” dedi.