Günümüz gençlerinin özellikle kas yapmak için sıkça başvurduğu protein tozları yararlı mı zararlı mı tartışması devam ediyor.

Kimi uzman faydalı olduğunu belirtirken kimi uzman ise kullanılan doz baz alındığı taktirde yararlı olduğunu belirtiyor.

I M G 0189

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Spor eğitmeni İbrahim Bayat protein tozlarının aşırı kullanımında kalıcı ve geri alınamayan sağlık problemlerine yol açabildiğini belirtti.

Peki kişi protein tozu kullanırken nelere dikkat etmeli? Kimlere danışmalı? Dozunu neye göre ayarlamalı? Sizler için araştırdık.

Antrenör İbrahim Bayat;

“FAZLA KULLANIMINDA AŞIRI ZARARLI OLAN ÜRÜNLERDİR”

Protein tozları hakkında konuşan Antrenör İbrahim Bayat ;Protein tozları bana göre doğru kullanımında yararlı ama fazla kullanımında aşırı zararlı olan ürünlerdir. Aşırı kullanımında böbrekleri karaciğeri ve pankreası aşırı derecede yoran besin takviyeleridir. Herhangi bir normal kullanımda zarar bulunmaz ama fazla kullanımında maalesef ki böbrekleri çok fazla yorar yorduğu içinde bunun geri dönüşü de zor olabilir ama yüzde 80 faydalıdır benim nezdimde.”

I M G 0161

“PROTEİN TOZUNUN KULLANIM AMACI”

Antrenör İbrahim Bayat;

“Zaten protein tozlarını biz direkt tüketin demiyoruz. Protein tozunun kullanım amacı bu değil protein tozunun kullanım amacı biz günlük makro değerlerimizi karşılamak. Protein karbonhidrat, yağ vücudun buna ihtiyacı var. Günlük bir insanın da protein sporcunun örnek veriyorum 2.2 gramdır kilogram başına 2.2  gram protein alması gerekiyor. 100 gram kırmızı ette 2 gram da protein bulunmakta. Doğal yoldan gerekli protein alındığı taktirde destek olarak toz kullanmaya gerek kalmıyor” dedi.

I M G 0177-1

Trendyol 1. Lig'de Heyecan Dorukta: 18. Hafta Maçları Başlıyor! Trendyol 1. Lig'de Heyecan Dorukta: 18. Hafta Maçları Başlıyor!

“SÜREKLİ EFOR HARCANAN PATLAYICI KUVVET”

Kick boks alanı her zaman rağbet gören talep gören bir branş olduğunu belirten Antrenör Bayat; “Tekmelerin ve dizin yumrukların sürekli sürekli kullanıldığı bir branş. Sürekli efor harcanan patlayıcı kuvvetin ve dayanıklılığın olduğu bir müsabaka ve mücadele sporudur. Öyle bir branş ki burada hem yoruluyoruz hem ter atıyoruz aynı zamanda yaptığımız antrenmanlardan büyük bir zevk alıyoruz kendimizi savunmayı öğreniyoruz dövüşmeyi öğreniyoruz en önemlisi de dışarıda dövüşmemeyi öğreniyoruz insanlardan kendimizi korumayı öğreniyoruz” açıklamalarında bulundu.

I M G 0162

“KASIN DAYANIKLILIĞI, KUVVETİ”

Kas için konuşan Antrenör Bayat konuşmasında; “Kas yapmak dediğimiz şeyi genellikle fitness sporcuları yapıyor bizim burada çok hipertrofi dediğimiz olay burada mevcut olmuyor. Biz var olan kaslarımızı güçlendirmenin derdindeyiz. Var olan kasları daha dayanıklı daha potansiyel kuvvet dolu kaslara çevirmenin derdindeyiz. Biz fitness sporu gibi kısa mesafeli kas gruplarıyla çalışmıyoruz daha uzun daha süreli daha uzun süreye yayılmış antrenman sistemleriyle bu kasları daha uzun bir şekilde çalıştırmayı hedefliyoruz. Fitnesste ise daha kısa çalışma süresi olduğu için 12 set dediğimiz olaylar var biz de sürekli sürekli kası yorma derdindeyiz kası sürekli yorduğumuz içinde hipertrofi yani kas büyümesi bizde çok fazla gerçekleşmez ama kasın dayanıklılığı, kuvveti mükemmel derecede artar” ifadelerine yer verdi.

I M G 0185

Kaynak: Seher Ağaç