Şanlıurfa tarihi ve kültürel zenginlikleriyle olduğu kadar kendine has mutfağıyla da dikkat çekiyor. Zengin yemek kültürüyle öne çıkan Şanlıurfa’da kebaptan, mezeye ve tatlıya kadar birçok lezzeti bir arada bulmak mümkün.
Kentte çok sayıda yöresel yemek bulunmaktadır. Bu lezzetli yemeklerden biri de Keme Boranisidir ve tadına doyum olmaz.
KEME İLKBAHAR AYLARINDA YETİŞİR
Keme, patatese benzeyen şekli ile kıraç arazilerde ilkbahar aylarında yetişir. Protein değeri açısından da oldukça yüksek ve besleyici bir besindir.
Keme Boranisi, köftelik ince bulgur, keme mantarı, kuzunun eti, Urfa biberi ve sadeyağ kullanılarak yapılan yöresel bir yemektir.
KEME BORANİSİNİN İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Halk dilinde Boranı diye tabir edilen Keme Boransi, Farsça Bûrâni’den geldiği rivayet ediliyor. 825 yılında Halife Me’mun ile Vezir el-Hasan b. Sehl es-Serahsî’nin kızı Bûrân’ın düğününde pişirilen yemeğin, Bûrân’ın çeyiz olarak getirdiği meşhur incili yeşil halıya benzetilmesinden dolayı Keme Boranisine bu isim verilmiştir.
Şanlıurfa yöresine Keme Boranisi nasıl hazırlanıyor? İşte Keme Boranisinin malzemeleri ve yapılışı…
KEME BORANİSİ İÇİN MALZEMELER
1,5 kg keme
½ kg yağsız kuşbaşı et 2 kaşık domates salçası
½ su bardağı sadeyağ Karabiber
Sarımsaklı yoğurt Tuz
BORANI KÖFTESİ İÇİN
8 çay bardağı köftelik bulgur 300 gr dövülmüş kara et
1 çay bardağı pulbiber 2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber 1 adet orta boy soğan Kızartma için yağ
KEME BORANİSİNİN YAPILIŞI
Köftesi: Bulgur tepsinin bir köşesine konulur, geriye kalan malzemeler ve soğan sekiz eşit parçaya bölünerek tepsiye konulur, iyice karıştırılır.
Yavaş yavaş bulgurlar ilave edilerek su yardımıyla yoğrulur. Bulgurlar yumuşayınca bir ufak parça elde yuvarlanır dağılmadan yuvarlanıyorsa köfte kıvamına gelmiş (tutmuş) demektir.
Köfte, tepsinin bir kenarına toplanır içerisindeki soğanlar ayıklanır. Bir miktar alınarak minik sıkımlar yapılır. Sıkımlar avuç ayasınında nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Kızgın bol yağda rengi koyulaşıncaya kadar kavrulur.