Türkiye’nin güvenlik politikalarının temel dayanağı olan Kırmızı Kitap (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi) için yapılan güncelleme çalışmaları sona eriyor. Aralık ayında gerçekleştirilen gizli toplantılarla, 5 yıl önce son kez güncellenen bu kritik belge, yeni bir güncellemeyle şekillendiriliyor. Peki, Kırmızı Kitapta neler değişecek? Yeni tehditler ve stratejiler neler olacak? İşte detaylar…

Kırmızı Kitap Nedir?

Kırmızı Kitap, halk arasında “Devletin Gizli Anayasası” olarak adlandırılır. Türkiye'nin güvenlik ve savunma politikalarını yönlendiren en önemli belgedir. Bu belge, Türkiye'nin iç ve dış tehdit algılarını belirleyerek, milli güvenlik adına alınması gereken tedbirleri detaylı şekilde açıklar. Aynı zamanda güvenlik stratejilerinin şekillendirildiği temel bir kaynaktır.

Gizli Toplantı ve Güvenlik Önlemleri

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde yapılan gizli toplantıya katılan üst düzey yetkililer, güvenlik tedbirleri nedeniyle cep telefonları ve akıllı saatler gibi cihazlarla toplantıya katılmadılar. Yüksek güvenlik önlemleri ile gerçekleştirilen bu toplantıda, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin güncellenmesi üzerine ayrıntılı tartışmalar yapıldı.

Kırmızı Kitap’ta Yapılacak Güncellemeler

Kırmızı Kitap son olarak 5 yıl önce güncellenmişti. Bu kez yapılan güncellemelerde, yapay zeka gibi teknolojik tehditler ile birlikte, uluslararası güvenlik tehditleri de ele alınacak. Ayrıca, Türkiye'nin güvenlik politikalarının çağın gereklerine uyarlanması hedefleniyor.

Güncelleme kapsamında özellikle yapay zeka ve siber güvenlik gibi yeni tehditler belgelere ekleniyor. Bu, dijital çağda Türkiye'nin güvenlik stratejilerinin, yeni teknolojiye dayalı tehditlerle uyumlu hale gelmesi açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Son dakika Valilik duyurdu: Ardahan'da kar yağışı, okulları tatil etti! Son dakika Valilik duyurdu: Ardahan'da kar yağışı, okulları tatil etti!

Yeni Stratejiler ve Hedefler

Yeni güncellenmiş Kırmızı Kitap ile Türkiye'nin güvenlik stratejileri şu şekilde şekillendirilecek:

Yapay Zeka ve Dijital Tehditler: Teknolojik gelişmelerin güvenlik üzerindeki etkisi değerlendirilecek.
İç ve Dış Tehdit Algılarının Güncellenmesi: 21. yüzyılın gereksinimlerine uygun, yeni stratejiler geliştirilecek.
Siber Güvenlik: Bu alandaki tehditlere karşı önlemler güçlendirilecek.
Savunma Stratejilerinin Çağa Uygun Hale Getirilmesi: Güvenlik alanındaki tüm gelişmeler gözden geçirilecek.

Güncelleme Ne Zaman Tamamlanacak?

Güncelleme çalışmalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor. Çalışmaların hızla tamamlanması ve yeni güvenlik politikalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Editör: Gülizar Gülebak