En çok bağışıklık sistemine ve soğuk algınlığına iyi gelen kestanenin vücuttaki iltihaplanmaya, kolestrole, bağırsağa kalp sağlığına ve kemiklere faydalı olduğu biliniyor.

Kışın vazgeçilmezi olan kestane toplanması zor bir yiyecektir. Tadı çok lezzetlidir ayriyeten insan vücuduna da faydası vardır. Kestane sonbahara doğru oluşmaya başlar. Ekim ve Kasım aylarında toplanır. Aralık ayında ise tüketilmeye başlanır.

Kestanenin üst kısmı kesilerek suda bekletilir daha sonra sobaya dizilir kesilen yerler açılana kadar pişirilir.

İzmirli Baba Erhan Akıncı: 3,5 Yaşındaki Kızım Galia Mia Akıncı Kaçırıldı İzmirli Baba Erhan Akıncı: 3,5 Yaşındaki Kızım Galia Mia Akıncı Kaçırıldı

Kestane (1)

Ortadan ikiye ayrılan kestaneler suda haşlanır, haşlanan kestanelerin kabukları soyulup fırın atılır. 10- 15 dakika pişirilen kestaneler tekrar temiz suda kaynatılır, kaynatıldıktan sonra şerbetin içine konulur ve üzerine limon sıkılır tekrar kaynatılır. Sıcak olarak kavanoza konur ve ters çevrilir böylece reçel halini alır.

Esnaf Mehmet Karakuş, kestanenin kalbe, damar tıkanıklığına iyi geldiğini ve kızarmış kestanenin daha faydalı olduğunu ifade etti.

Mehmet Karakuş, şeker ve tansiyon hastalarının günde bir adet aşırıya kaçmamak kaydıyla kestane yiyebileceğini belirtti.

Kestane (4)

“KIZARMIŞ KESTANE DAHA FAYDALIDIR”

Kızarmış kestanenin daha faydalı olduğunu söyleyen esnaf Mehmet Karakuş, “Kış meyvesi olduğundan bağışıklık sistemine ve soğuk algınlığına iyi gelir. İçindeki yağ oranı yüksek olduğu için kilo aldırır. Kışın vazgeçilmez bir meyvesidir. Birçok faydası vardır. Şeker hastaları için faydalı değildir. Onun haricinde organlara da faydası vardır mesela kalbe, damar tıkanıklığına, bağışıklık sistemine iyi gelir. Sağlıklı bir birey günde 10 adet yiyebilir. Kızartılıp yenilmesi gerekiyor. Pişirilmeden yenilebilir ama biz tercihen pişmiş olarak satıyoruz. Kızarmış kestane daha faydalıdır. Haşlanmış olan cins olarak farklı bir kestanedir” dedi.

Mehmet Karakuş

“TANSİYON VE ŞEKER HASTALARI GÜNDE BİR ADET YİYEBİLİR”

Tansiyon ve şeker hastalarının günde bir adet yiyebileceğini söyleyen Mehmet Karakuş, “Genellikle kızarmış kebap türü yapıyoruz. Yoğun olarak şu an satışlarımız şekerci kestanesi dediğimiz ince kabuklu cins kestanedir. At, şekerci, kuyumalı ve akıntı kestanesi gibi çeşitleri vardır. Şu an sabit olarak sattığımız ince kabuklu ve şekerci kestanesidir. Tansiyon hastaları ve şeker hastaları günde bir adet aşırıya kaçmamak kaydı ile yiyebilir” dedi.

Kestane (6)

“GRAM SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYORUZ”

Gram sistemi ile çalıştıklarını söyleyen Mehmet Karakuş, “Fiyatlar 250 TL ile 300 TL arasında pişmemiş, 400 TL’ye pişmiş kestane satıyoruz. Boy farkına göre kilo başı 50 TL ‘den başlıyor. Bizde tek çeşit kestane var. Bursa kestanesi satmıyoruz. Bize Ege tarafından gelen ürünü satıyoruz. Bursa kestanesi Urfa’ya gelmez. İç piyasada reçelini yaparlar ihracat olarak ta yurtdışına satıyorlar. Bu ekonomide gram sistemi ile çalışıyoruz. Kestane reçeli incir ve kayısı reçeli eş değer yapılıyor. Kestanenin bekletilmesi kavanoza koyulması ve katkı maddesi ile reçel halini alır” dedi.  

Kestane (3)

Editör: Ahmet Durmuş