Son yıllarda endüstrinin gelişimiyle aktif karbondan ekmek yapımı, suların arıtılması, cilt sağlığı gibi birçok alanda kullanışlı hale gelen aktif karbon gıda endüstrisinde de etkisini gösterdi.
Aktif Karbon Nedir? :
Aktif karbon biokütlenin termokimyasal proliz denilen yöntemle çok yüksek sıcaklarda kimyasal bağlarının kırılmasıyla oluşan maddedir. Daha çok hindistan cevizi kabuğu, ıhlamur ağacı ve bambudan üretilir. Artan nüfus, azalan fosil yakıtlar, artan enerji ihtiyacı ve buna karşılık sera etkisinin azaltılması için biyokütle gibi yenilebilir enerji kaynakları artık giderek kullanımı artmakta. Dünya genelinde Amerika ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede artık aktif karbon kullanımı yaygınlaştı. Türkiye’de özellikle Hindistan cevizi ağacından üretilen aktif karbon son zamanlarda gıdalarda kullanılmaya başlanıldı. Emilim oranı çok yüksek olduğundan barsaklarda toksit maddelerin üzerini geniş yüzeyiyle örterek emer ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu özelliğiyle tıp alanında büyük etki gösterdi.
Yiyecek içecek endüstrisinde daha çok ilgi çekmek ve gıdaların yapısının daha şekillendirilebilir hale getirmek için aktif karbon kullanımına başlanıldı. Aktif karbon gıdalara katılan katkı maddesi gibi kullanılmakta ve siyah renk vererek yiyecek içecek sektörünü daha da ilgi çekici kılmaktadır. Örneğin siyah bir top dondurma veya siyah bir hamburger görünürde hemen dikkatimizi çeker.
Aktif karbon sadece gıdalarda değil birçok yerde karşımıza çıkıyor:
-Hayvancılıkta yem üretiminde
-Çiftliklerde içeriğindeki oksijen ve katyonik özelliği nedeniyle bitkinin topraktan kalsiyum, magnezyum, potasyum alımını kolaylaştırmakta
- Sularda organik ve ağır metalleri temizlemek için de kullanılır. İçtiğiniz suya bambu çubuğunda yapılan aktif karbondan bir miktar koyarak daha temiz bir su elde edebilirsiniz
- Kimya alanında da iyi bir katalizördür.
-Böbreklerde emilimi artırdığı için kreatin, üre gibi maddeleri kendisiyle birlikte emerek vücuttan atar
-Yüzeyi geniş ve emilimi yüksek olduğundan temizlik maddelerinde kullanımı da oldukça yaygındır.
-Yalıtımında iletkenliği az olduğu için tercih edilebilir.
-Ph düzeyi yüksek olduğu için, vücudumuzda bazik bir diyet yapıyormuşuz gibi ph sını dengeler.
-Ph düzenlenmesi sadece insan vücudunda değil aynı zamanda inşaat sektöründe kullanışlı olmasını sağlıyor. İyi bir su tutucu ve bazik olmasıyla birlikte çimentoya kireç yerine eklenerek iyi bir harç elde edilebilir.
-Saç ve cilt bakımı için kozmetik ürünlerde aktif karbon kullanılır.
-Henüz bir fikir birliğine varılamamış olsa da diş sağlığına iyi geldiği de söylentiler arasında.
-Aktif karbon biyokütleden elde edilgi için çevreye zararı olmayan bir maddedir. Yeterli miktarda kullanıldıkça insan sağlığı ve yaşam kalitesinin artması için avantajları bulunmaktadır.
ZARARLARI!!!!
-Aktif karbonun her şeyde olduğu gibi sağlık için de fazla kullanımı zararlıdır. Kullanılırken kendinin altı katı kadar su tutma özelliği olduğundan bol su içilmelidir.
-Tıbbi bir hastalığınız varsa doktorunuza başvurarak alın
-Emilim özelliği çok olduğundan tok karna alınınca vitamin ve mineralleri de emme olasılığı yüksektir.
-Hassas cilde sahipseniz mutlaka kullanımına ve miktarına dikkat ediniz.
-Henüz zararlarının tam olarak ifade edildiği araştırmalar olmadığından kullanırken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM