Ekonomi

Küçük işletmelere "enflasyon muhasebesi" kolaylığı: İşte sorularla o yeni düzenleme

Abone Ol

Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişiklikler nedeniyle mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlayan bir muhasebe yöntemidir. Bu uygulama, parasal olmayan kıymetlerin TL değerlerinin enflasyona göre düzeltilmesini içerir.

Kimler Yararlanacak?

Bu düzenleme, büyük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra halka açık şirketleri, ihracat ve ithalat yapan işletmeleri kapsar. Ancak, brüt satışları 2023 yılı sonu itibarıyla 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024'ün ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı.

Ne Zaman Uygulanacak?

2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannameler 13 Eylül'e kadar verilecek. Ayrıca, bankalar ve finansal kuruluşlar için enflasyon muhasebesi 1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu olacak.

Yeni Düzenlemeyle Hangi Kolaylıklar Sağlanıyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılan küçük işletmelere yönelik sağlanan bu kolaylığın, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini kapsadığını belirtti. Ayrıca, yatırım yapan mükellefler için enflasyon muhasebesinde kolaylık sağlayacak yeni modeller üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Yatırımlar ve Yabancı Para Cinsinden Kıymetler Nasıl Etkilenecek?

Yabancı para cinsinden olan kıymetler, kur değerlemesi yapılacağından enflasyon muhasebesine tabi tutulmayacak. Yatırımların muhasebeleştirilmesinde ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırım yapan mükelleflere özel bir fon oluşturarak vergilenmeyi ertelemeyi planlıyor.

Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilecek?

Daha önce beyanname vermiş mükellefler, 13 Eylül 2024'e kadar düzeltme beyannamesi vererek herhangi bir ceza ve faiz ödemeden düzeltme yapabilecekler. Bu süreç, mükellefler için önemli bir fırsat sunuyor.

Şirket Değerlemeleri Nasıl Etkilenecek?

Enflasyon muhasebesi, şirketlerin mali tablolarını ve vergi yüklerini doğrudan etkileyebilir. Borçları fazla olan şirketler, düzeltmeye tabi olmayan borç kalemleri nedeniyle ilave vergi ödemeleriyle karşı karşıya kalabilir. Öte yandan, güçlü aktif hesaplara sahip olanlar, enflasyon düzeltmesinden olumlu etkilenebilirler.