Geçen hafta kaleme aldığım çip krizinden sonra pandemiyle birlikte özellikle otomotiv sektöründe başka krizlerinde olduğunu fark ettim ve araştırmaya devam ettim. Magnezyumda çeşitli nedenlerle pandemiyle birlikte değeri artan ve bulunması zorlaşan maddeler arasında.
Magnezyum üç ay içerisinde oksitlendiğinden dolayı stoklanması zor bir madde. Magnezyum alüminyum, çelik ve çeşitli otomotiv parçalarının üretimin de kullanılmakta. Magnezyumun yerine ikame bir madde olmaması özellikle otomotiv sektörü için endişe yaratmakta. Çin dünya magnezyumunun %87’ sini üretmekte ve bu alanda neredeyse tekel konumunda. Çin’ de yaklaşık olarak 50 tane magnezyum tesisi mevcut ve kaynakların tükenmemesi için bu yıl sonuna kadar Çin yönetimi 35 tanesinin kapatılması istiyor. Magnezyum krizinin sadece küresel otomotiv sektöründe 210 milyar dolar gelir kaybına neden olması ön görülmekte. Rakamlar güncellendiğinde kaybın 250 milyar dolar olması ön görülmekte. 2011 yılında Avrupa Birliği magnezyum metalini “kritik hammaddeler” sınıfına ekledi.
Otomotiv sektörü oldukça gelişmiş olan, dünyanın birçok ülkesine otomotiv ihraç eden Avrupa’ da magnezyum üretim tesisi bulunmamakta ve bu alanda dışa bağımlı diyebiliriz. Türkiye’ de, Avrupa’ da ilk olma özelliği taşıyan magnezyum üretim tesisi Eskişehir Çifteler’ de Esan ECZACIBAŞI tarafından yapılarak, 2016 yılında %25 kapasiteyle üretime başladı. Bu tesisin 1.faz yıllık üretim kapasitesi 15.000 tondur, 2.fazda üretim kapasitesinin 30.000 tona çıkarılması ön görülmekte. Bu tesiste üretilen magnezyum özellikle Avrupa’ ya ihraç edilmekte ve tesis bu anlamda stratejik önem taşımaktadır.
Magnezyum krizinin direk olarak ülkemizi etkilediği söylenemez ancak dolaylı olarak özellikle otomobil fiyatlarında ki artış göz önüne alındığında etkilediğini söyleyebiliriz. Global anlamda, Çin’ in bu alanda neredeyse tekel konumunda olması ve aldığı karar krizin katlanmasına neden olacak. Bir kez daha tekelin etkilerini görüyoruz.