GÖZ yumma eylemini içeren ve bir öğretmenin hatıratında, yaşanmış bir öykü şöyle. Sizlerle paylaşmak istedim;
“BENİM zamanımda kol saati çok önemliydi. Öyle herkesin olmazdı. Arkadaşlarımdan birisine babası kol saati almış. Tam hayalimdeki gibi, koluna takmış okula geldi. Hepimiz çok beğendik. Çocukluk işte, benim asla böyle bir saatim olmayacaktı!. Bu saat benim olmalıydı. Karar verdim. Saati çaldım ve cebime koydum. Arkadaşım saatin çalındığını anladı ama kimin çaldığını anlayamadı…
DURUMU öğretmenimize anlattı. Öğretmenimiz “Saati kim aldıysa sahibine versin” dedi. Pişman olmuştum ama utancımdan ben aldım diyemedim. Bu sefer öğretmen farklı yöntem denedi.
TÜM öğrencileri, yani hepimizi tahtaya dizdi ve gözlerimizi kapattırdı. Bu benim hayatımın en utanç verici sahnesiydi. Ceplerimizi teker teker arayarak saati buldu ve sahibine verdi. Hepimiz gözlerimizi açtık, öğretmen bana hiç bakmadan derse devam etti.
YILLAR geçti, öğretmen oldum ve öğretmenim ile karşılaştım. Kendisine o günü hatırlattım ve sordum “Hocam” dedim “Ben o gün saati çaldığım halde tek bir kelime etmediniz, yüzüme bakmadınız, beni incitmediniz. Neden böyle yaptınız?...” diye sordum.
HAYATIMDA unutamayacağım şu cevabı verdi; dedi ki: “Siz gözlerinizi kapattığınızda ben de gözlerimi kapattım.”
ÖĞRETMEN, mükemmel bir eğitimci olarak davrandığı için “hata yapanı” bulma anlayışı dışında düşündüğü formül ile talebesini, tekrar kazanma yolunu düşünmesi, iki öğrencinin yine aynı sınıfta ve arkadaş kalmalarını sağlaması, öğretmenliğin ana öğesi. Diğer yandan “kaybolanın saatin” yerinde bir davranış ile bulunması ve sevinç yumağı ile birleşme güzelliğini yaşamak ve yaşatmak bir fazilet olmalı…
ÜNLÜ düşünür John C. Maxwell “Düşünce hepimiz kötü deneyimlerle karşılaşırız ve kimse acı reçete almak istemez. Ama potansiyelimizin üstüne kapaklar koyarak kendimizi ve başkalarını cezalandırırız” yorumu saati çalınan ve saatin kendisine ait olmadığı anlayışını yaşayan her iki öğrenci “davranışların utanıp sıkılma; yaşamın tümü bir denemedir” görüşünde birleşmek doğru adrestir. Burada “Marifet kusur arayanlardan değil, örtenlerden olmaktadır