Tarım

Mazot ve Gübre Desteği 2025: Çiftçiler İçin Ödeme Tarihleri ve Detaylar

2025 mazot ve gübre desteği ödemeleri Şubat ayında başladı, çiftçiler e-Devlet üzerinden ödeme sorgulaması yapabiliyor. Temel destek olarak devam ediyor.

Abone Ol

2025 yılına ait mazot ve gübre desteği ödemeleri, çiftçilerin en çok merak ettiği konulardan biri haline geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yılki ödemelerin 1 Şubat'ta başladığını duyurdu.

Bu tarih itibarıyla, toplam 985 milyon 870 bin lira tutarındaki destek miktarı Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticiler, e-Devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifreleriyle Çiftçi Destek Ödemesi sorgulaması yaparak ödeme bilgilerine ulaşabiliyor.

Destek Ödemeleri Yatırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, ödemelere ilişkin sosyal medya platformu X’te bir açıklama yaptı.

1 Şubat itibarıyla ödemelerin hesaplara aktarıldığını belirten Bakanlık, şu ifadeleri kullandı: "Hububat desteği olarak 685 milyon 367 bin 212 lira, kırsal kalkınma yatırımları desteği olarak 199 milyon 143 bin 369 lira ve hayvan hastalıkları tazminatı desteği olarak 101 milyon 359 bin 962 lira olmak üzere toplamda 985 milyon 870 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun."

Bu ödemeler Ziraat Bankası hesapları üzerinden yapılacak. Ayrıca, hububat desteği, Burdur, Çankırı, Elazığ, Hakkari, İstanbul, İzmir, Karabük, Kilis, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova ve Zonguldak illerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünleri için yapılacak.

Mazot ve Gübre Desteği Kalktı mı?

Bazı iddialara göre, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı öne sürülse de Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda açıklama yaptı.

Bakanlık, "Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır, yalnızca destek tanımlaması değişmiştir," dedi.

2025-2027 yılları arasında geçerli olan yeni kararname ile bu destek, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak 'temel destek' adı altında revize edilmiştir.

Yeni dönemde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere, mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Ayrıca, üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, üreticilere ek olarak kullandıkları mazotun yüzde 50’si ve gübrenin yüzde 25’i 'planlı üretim desteği' olarak verilecektir.