İlk sözü İkra olan bir dinin mensupları olarak ne kadar okuyoruz hiç düşündük mü ? Ya da
"okur yazar" olmaktan çok, "okur yaşar" olmanın daha önemli olduğunu ne zaman kavrayacağız diye de kendime sormadan edemedim maalesef.
Ama...
Cevabını sanırım buldum.
"Hiç bir zaman" evet yanlış okumadınız.
"Hiç bir zaman"
Çünkü eğitim adı altında kendimizi ya çok kandırmışız ya da kandırılmışız.
Bakın dünyanın ilk kurulan üniversitelerden olan ve ilimizde bulunan (belki bilmeyenler vardır) Harran Üniversitesinin akademik açılışı yapılıyor. Memlekette tık yok. Neden dersen inanın bende bilmiyorum. Siyasi arenada yer almadığı için galiba. Ya sevgili Urfalı kardeşlerim. 38 bin öğrencisi, 3.500 personeli, hastanesi vs günlük 100 bin kişiyi istihdam eden, bacasız fabrika gibi memleketin ekonomisine katkı sunan, kültür ve eğitiminin lokomotifi olan bu güzide kurum neden yalnızlığa itilmektedir. Eğitimin her alanında fakülte ve meslek yüksekokulu bazında bu memlekete katma değer katacak olan kurumun göreceği değer bu mu olmalıydı. Kültür taşınmasının yanında Üniversite olarak memleketin marka değeri olması gereken bir kurum neden hakkettiği değeri görmüyor. Anlatacak biri varsa beri gelsin lütfen. Sadece bununla bitmiyor. Okullar açıldı. Eğitim yerlerde. Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızın hali perişan vaziyette. Her anlamda sorunlar yumağı. Servis, kantin, sınıflar ve toplumla entegrasyon sağlanamayan bir yarışma mecburiyeti vs.
Ama bize göre yine de biz iyiyiz (!) modern bir toplumun sadece şekil kısmını yerine getiriyoruz ya. O da işimize gelince. Tabi dağ kültürü ile modern kültür arasındaki sıkışıklığımızı saymasak.
Ayrıca bir serzenişte daha bulunayım. Hafta içi ressam bir arkadaşımızın resim sergisi hafta sonu da iki yazar ve şairimizin İmza günü vardı. Koca şehirde ve büyükşehir diye övündüğümüz, nüfusu 2 milyon olan ve o gün kültürel alandaki tek etkinliğe başta bürokrasi, sonra STK ve diğer dinamikler görmedi veya görmek istemedi. üzülerek belirtmek isterim ki en ucuz sigaraya 18 TL veren ve eğitimde çağ atlayan, israf şampiyonu Urfa'nın kitaba vereceği 5-10 TL'sinin olmamasını hayretler içinde izledim. Budur işte Urfa'nın eğitime sanata ve değerlerine sahip çıkma şekli.
Budur işte hep övündüğümüz İlk üniversite fiyakamız ve budur işte sanata sanatçıya, fikir adamına, yazarlara, çizerlere ve ressamlara verdiğimiz değer.
Budur işte eğitimde son sıralardan kurtulma yöntemlerimiz. Yani kendimizi kandırıyoruz sadece.
Sonuç olarak deveye neden boynun eğri diye soranlara verilen cevabın aynısını Urfa'nın bütün dinamikleri hep birlikte bir güzel başarıyor.
Bize de bir güzel alkışlarımızı göndermek kalıyor. Ha unutmadan bir paket sigara günlük ömür tüketir. Bir kitap ömrüne ömür katar ve baş belası cehaletten kurtarır. Ayrıca kitap sigaradan daha ucuz bilginize…