Muharrem ayı ve islam dünyası

Sevgili okuyucularımız Ramazan ayının başlangıcı olan Muharrem ayınız mübarek olsun. Muharrem ayı denince bolluk ve bereketle anılır. Aşure ayının da olması bir başka güzelliktir.

Abone Ol

Sevgili okuyucularımız Ramazan ayının başlangıcı olan Muharrem ayınız mübarek olsun. Muharrem ayı denince bolluk ve bereketle anılır. Aşure ayının da olması bir başka güzelliktir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Muharrem ayı tarihini paylaştı. Muharrem ayının ne zaman başlayacağını merak edenler ise arayışa koyuldu. Muharrem ayının tarihini öğrenerek ona göre hazırlığa başlayacak olan vatandaşlar bu ay içerisinde yaşanacak olan Aşure günü tarihini de merak ediyor. Peki Muharrem ayı önemi nedir, ne zaman başlıyor? İşte Muharrem ayına yakışır anlamlı mesajlar haberimizde...

   Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.) [Deylemi] (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

   (Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

   Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, Ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

   Âşûre adlı tatlının menşei de buna dayanır. Gemidekiler o günü kutlamak istemişler ve geminin ambarında arta kalan erzakı karıştırıp bir aş pişirmişler. İşte aşûre pişirme âdeti buradan kalmıştır. Yine Âdem (a.s.)`in tövbesinin bugünde kabul edildiği, Hz. İbrahim`in bugünde ateşten kurtulduğu, Hz. Yakub`un, oğlu Hz. Yusuf`a bugünde kavuştuğu kaynaklarda kaydedilen rivayetler arasındadır.

"... O gün ne insana, ne de cine suçu sorulur...." Rahman Suresi 39

   Muharrem orucu Kur'an-ı Kerim'deki Araf Suresinin 142. ve Fecr Sûresinin ikinci ayet-i kerimesinde de belirtilir.

  "...Musa ile otuz gece için vaadleştik. ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. Musa, kardeşi Harun'a dedi ki: Toplulum içinde benim yerime sen geç, barışcı ol, bozguncuların yolunu izleme!" Araf Suresi 142.