Ak Parti Eyyübiye ilçe Başkanı istifa etti! Ak Parti Eyyübiye ilçe Başkanı istifa etti!

Osmanlı dönemi el sanatlarından biri olan culha, günümüze kadar geleneğini sürdürdü. Teknolojinin yaygınlaşması ile , Kamçılı tezgâh adı verilen el ve ayakla çalışan , dokuma tezgahlarında dokunan Culhalar’ın yapımı giderek azaldı.

Yüzyıllardan beridir Şanlıurfa’da özellikle kadınlar tarafından dokunan culhalar, Haliliye Belediyesi tarafından 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesine layık görüldü.

Coğrafi İşaret Tescil Belgesine layık görülen culha mesleğini Urfanatik Gazetesi olarak sizler için haberimizde derledik. 

İşte haberimizde yer alan culha’nın tarihi ve yapımı…

“CULHACILIK NE DEMEK”

Yüzyıllardır Şanlıurfa'da yapılan bir el sanatı olan çulhacılık, özünde bez dokumacılığıdır. Bu bezler yün, pamuk ve floş adı verilen ipek ipliğinden dokunur. İplikler yöresel teknikler ve doğal boyalarla boyanır, kamçılı tezgâh adı verilen, el ve ayakla çalışan dokuma tezgahlarında dokunur.

“CULHA, COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİNE LAYIK GÖRÜLDÜ”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Programı kapsamında desteklenen “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile Haliliye Belediyesi tarafından 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

“CULHA MESLEĞİ HALİLİYE BELEDİYESİ TARAFINDAN YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM) yaşatan Haliliye Belediyesi, Culha Atölyesi ile yeni ustalar yetiştiriyor. Devteyşti Mahallesinde bulunan Culha Atölyesinde 10 adet dokuma tezgâhı ile kursiyerler, dokuma ve nakış işlemleriyle el emeklerini esere dönüştürüyor.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİ ŞANLIURFA’DA YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Culhacılığın unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin olduğunu dile getiren Usta Öğretici Merve Karadaş, “ Şanlıurfa’da çoğu insanın bilmediği çok eskilerden gelen bir meslek, sadece bir ustamız var ondan bu mesleği öğrendik, bizlerde şimdi başkalarına öğretmeye çalışıyoruz, Haliliye Belediyesi 10 tezgahlık bir alan kurdu yeni kursiyerlere bunları hepsini öğretmeye çalışıyoruz ki bu meslek unutulmasın kadınlar bundan belli başlı destek alsınlar, bu işi daha fazla yürütsünler, daha fazla insan bu  mesleği bilsin, daha çok gençlere yönelik yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR MESLEK”

Kusiyer Emine Kılıç, “Burada culha yapıyoruz, öğrenmek isteyen olursa onlara da öğretiyoruz. Bu bizim baba mesleğimiz, dedemden babama, babamdan da bizlere geçti. Biz elimizden geldiğince devam ettirmek istiyoruz, unutulmaya yüz tutmuş bir meslek” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ayhan Kesici