29 günlük sabrın sonunda bize ihsan edilen Bayramını bayram gibi kutlamak adına.
Malumunuz 11 aydan bir gelen ramazan bayramının günümüze gelişini, ramazan bayramının asıl adı, günümüzün ramazan bayramını, bugünkü yazımda sizler için araştırıp anlatacağım. Ramazan Bayramı; “Ramazan bayramı Arapçada “eid ul-fitr” anlamına gelir. Tam Türkçesi “iftar bayramı” demektir. Yani Arap ülkelerinde ramazan bayramı aslında iftar bayramı olarak kutlanır. Bunun sebebi de 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır. Fakat seneler geçtikçe iftar bayramı şükür bayramına dönüştüğü için Türkçe’ye de “şeker” olarak geçmiş.”
11 ayın sultanı ramazan ayını 1 ayda oruç tutarak geçirdiğimiz başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan ramazan ayını çok şükür kasasız belasız bitti.
11 ayın sultanı ramazan ayı ilk gün geldiğinde biz insanoğulları, bazılarımız 29 gün nasıl biter, 29 gün biter mi düşüncelerini ramazan ayının ilk günü düşünmeye başlattık. Çok şükür 29 gün bitmez dedik bitti ve ramazan ayının son gününe geldik. Başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan ramazan ayı bereketiyle, kardeşliğiyle geldiği gibide geri gitti, darısı inşallah gelecek yıla.
Peki, ramazan bayramında neler yapacağız, nereleri ziyaret edeceğiz?
Ramazan ayının son günü, son teravih namazı 03 Haziran Pazartesi Akşamı bitecek ve kasasız belasız gelen ramazan ayı gidecek. Bayram günü, bayram sabahı da her şehrin bayram namazı saati farklı ve biz Şanlıurfa ili de 05:43’de ramazan bayramı namazını kılacağız. Namazımızı kıldıktan sonra eve gideceğiz kahvaltı, mezarlık ziyareti, dost akraba ziyareti, bayram kutlaması, büyükleri ziyaret edeceğiz, küskünler, dargınlar bu mübarek ramazan bayramda bir olacaklar ve hep birlikte ramazan bayramını geçirecekler.
Ramazan bayramında ailelerinin yanında olmayıp telefon ile bayramını kutlayan; asker, polis, iş gereği yurt dışında olanlarda bir telefon kadar yakın olup ramazan bayramını kutlayacaklar. Gönül isterdi birlikte bayram geçirmek ama hayat bazen bazı şeyleri böyle gerektirir.
Dolasıyla Eski günlerimizde olduğu gibi yaşadığımız ve özlemle beklediğimiz o güzel bayramları en azından küçüklerimize, büyüklerimize yaşatabilmek adına Bayramımızı elimizden geldiği kadarıyla bayram gibi yaşamaya, yaşatmaya özen gösterelim. Ve bu vesile ile Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Hayırlı güzel bayramlar dilerim.