Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Ramazan ayında et ve et ürünleri piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, AA muhabirine, kurumun regülasyon görevi yürüttüğünü söyledi.
Piyasa müdahalelerindeki tutumlarının Bakanlık politikalarıyla uyumlu olduğunu vurgulayan Kayhan, "Sektörün tüm paydaşlarını dikkate alarak, üreticinin maliyetlerini gözeterek, tüketicinin alım gücünü önemseyerek ve kabul edilebilir fiyat politikalarının piyasalarda hakim olmasını sağlamaya yönelik tedbirler uyguluyoruz." dedi.
ET VE SÜT KURUMU'NUN (ESK) RAMAZAN AYI PLANLAMASI
ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kurumun Ramazan ayında piyasaya yeterli düzeyde et ve et ürünleri tedariki planladığını belirtti.
Piyasada herhangi bir arz sıkıntısı olmadığını, fiyatlardaki dengesizliğin tamamen spekülatif olduğunu vurguladı.
Haksız kazanca karşı olduklarını ve rekabet şartlarını yok eden yapıya müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.
Canlı hayvan ithalatının şu anki piyasa koşullarında zorunlu bir tedbir olduğunu ve ESK'nin piyasaya her türlü müdahaleyi yapacak gücü olduğunu söyledi.
Yapılan müdahalelerde özellikle yetiştiricilerin gözetildiğini belirtti.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN HEDEFLERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, hayvancılıkta temel hedeflerinin, su kaynaklarını korumak, hayvan refahını ön planda tutup, verimliliği ve kayıtlı üretimi artırmak, genç ve kadın üreticileri teşvik etmek olduğunu ifade etti.
Kırmızı et üretiminin artmaya devam ettiğini ve Türkiye'nin kırmızı et yeterlilik oranının yüzde 95,2 seviyesinde olduğunu belirtti. Hedeflerinin, bu oranı yüzde 100'e çıkarmak ve kırmızı et konusunda tamamen kendi kendine yetebilen bir ülke olmak olduğunu vurguladı.
2024 yılında üretim planlamasıyla artışlar yaşandığını ve ithal gelen besilik hayvanların da kesime girmesiyle 2025'te et arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını öngördüklerini söyledi.
Piyasadaki spekülatif hareketlerin takip edildiğini ve bu hareketlere karşı gerekli müdahalelerin yapılacağını belirtti.
Ayrıca, gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlanmış olan yeni destekleme modeliyle verimli, sürdürülebilir, kaliteli ve kayıtlılığın esas alındığı bir üretim modeli hedeflenmektedir.