Tarımın merkezi olan Şanlıurfa’da çiftçilerin yaşadıkları sorunları ve özellikle DEDAŞ ile olan problemleri gündeme getiren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, 2019 yılının çok kötü geçtiğini dile getirdi.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa’da 2019 yılı üreticiler için kötü geçti. Özellikle pamuk eken çiftçilerin 2019 yılından sonra pamuk ekmeme kararı alması, Türkiye genelinde büyük bir boşluğa neden olabilecek nitelikte. Beyaz altın diye nitelendirilen pamuğun 2019 yılı ile birlikte çiftçiler tarafından ‘beyaz kabus’ a dönüştü.

Çiftçilerin en büyük sorunlarının başında gelen DEDAŞ ile ilgili ise çalışmalar yapan Şanlıurfa Ziraat Odası, kendilerini hırsız diye nitelendiren firmaya tepki gösterdi.

2019 yılının değerlendirmesini ve 2020 yılı için hedeflerini Urfanatik aracılığıyla anlatan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, özellikle desteklemeler konusunda çalıştıklarını ifade etti.

‘’ BEYAZ ALTIN, BEYAZ KABUSA DÖNÜŞTÜ’’

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu; ‘’Özellikle 2019 yılı hem rekolte düşüklüğü, hem fiyat düşüklüğünden dolayı pamuk üreticilerimiz çok zarar ettiler. Yani daha doğrusu beyaz altın, beyaz kabusa döndü. 2019 yılı inşallah gitsin bir daha geri dönmesin, çiftçilerimiz zarar ettiler. 2019 yılında fıstık üreticilerimiz için fiyat çok güzeldi verim düşüktü, rekolte düşüktü. Fıstık üreticilerimiz özellikle fiyat bakımından çok memnun kaldı. Fıstık üreticilerimiz özellikle alan bazı desteklemelerin kesinlikle verilmesi gerekiyor. Çünkü fıstık eken çiftçimiz, 10-15 yıl bekleyip ondan sonra ürününü alıyor, eken çiftçi yemiyor ancak çocukları veya torunları o ürünlerden faydalanabiliyor’’ dedi.

‘’ BİR HIRSIZ ARANIYORSA ODA DEDAŞ’TIR’’

DEDAŞ ile sıkıntıları olduğunu dile getiren Başkan Eyyüpoğlu; ‘’Meclise gittiğimiz zaman özellikle Milletvekilimiz Halil Özcan, DEDAŞ firmasının sahibi Mehmet Bey’i çağırdı. Bütün oda başkanlarımızla birlikte 3 saate yakın bir toplantı gerçekleştirdik. Bundan 1 a önce DEDAŞ bütün Urfa’yı hırsız yaptı, %80 kayıp kaçak var diye. Bende bunu iddia ediyorum kesinlikle külliyen yalan bir durum. Çünkü kamu kuruluşları %25-30’unu kullanıyor, kamu kuruluşları da mı acaba kaçak kullanıyor? Bu kuyruklu bir yalan çünkü biz çiftçiler olarak kaçak elektrik kullanmıyoruz ve kullanma şansımız yok. Cihazı trafonun başına koymuşlar, uzaktan okuma ile okunuyor ve bununla beraber kaçağın önüne geçiliyor. Bu firma hem devleti soyuyor, hem milleti soyuyor. 10 ilçeden bir veya iki köyde 1 trafo kaçak kullanıyorsa bilemem fakat genel anlamda kaçak kullanımı yok zaten uzaktan okuma var. Destekleme paralarımıza bloke koyuyorlar ve o para 3-4 elekten geçtikten sonra ancak çiftçiye ulaşıyor. Ama Cumhurbaşkanlığı nezdinde bizler hırsız gözüyle görülüyoruz, sanki hiç elektrik faturası ödemiyoruz. Firmayı kınıyorum ve yanlış bilgi vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Biz hırsız değiliz, eğer bir hırsız aranıyorsa oda DEDAŞ’tır’’ dedi.

‘’ PAMUK EKİM ALANI %50 DÜŞTÜ’’

Bu yıl yağışlar çok güzel oldu, hele biz çiftçileri sevindiren bir konu don olayıdır diyen Ziraat Odası Başkanı; ‘’don olayı olunca, bütün yer altında ki zararlı haşeratlar yok oldu. Ondan dolayı 10 yıldır Urfa’mızda don görmemiştik 4.5 günlük don gördük ve hafif karda gördük, inşallah bu yıl verimli bereketli bir yıl olur. Çiftçilerimizin sorunları bu yıl özellikle pamukta baya zarar ettiler. Pamuk ekim alanı % 50 düştü. Çiftçilerimiz buğday ve mısıra döndü. Sulama birliklerinden dolayı biz yani yağmurdan kaçtık doluya tutulduk. Daha önce sulama birlikleri bunun için DSİ’nin eline geçti, 40 liradan, 70-75 liraya çıktı. Cazibe sulama Adana’dayken bize 70 lira, yani sulama birliklerinden, DSİ Suruç’ta 150 lira, Atatürk sulama birliğinde 190 lira, Tatarus sulama birliğinde 285 lira yani bir ilde 3 din taşınmaz ve buna karşıyız. Bu 3 sulama birliğimizin de aynı fiyata çekmemiz lazım, çiftçilerimiz bu konuda zor durumdalar, bizleri, siyasilerimizi hepimizi eleştiriyorlar’’ ifadelerine yer verdi.

‘’ 6 MİLYON ÇİFTÇİYİ DEĞİL DE %1’lik TÜCCALARI DÜŞÜNÜYORLAR’’

Başkan Eyyüpoğlu; ‘’Sulama birliği enerjisi için bütün ziraat oda başkanlarımızla birlikte genel merkezimize gittik, genel başkanımızla görüştük, milletvekillerimizle görüştük çünkü bu sıkıntıların göz önüne alınması gerekli. Özellikle enerji ile sulama bu yüksek fiyattan dolayı sürdürebileceğimizin imkanının olmadığını söyledik. Gübre, mazot, ilaç % 100 fiyatla alınıyor bu yüzden çiftçilerin işi çok zor. Türkiye bir tarım ülkesidir, herkes bunu iyi bilsin, çiftçi kalkınmasa Türkiye’nin kalkınması söz konusu değil.  Özellikle Tarım Bakanlığı üst düzey bürokratları 6 milyon çiftçiyi düşünmüyor, % 1 ihracat- ithalat yapan tüccarları düşünüyorlar. Bizleri 1 ay gibi bir sürede pamuk üreticilerimizi destekleseydik fiyat bakımından, çiftçimiz 3 bine sattığı malı 4 bin olurdu’’ dedi.

‘’ DESTEKLEMELER 21 ŞUBATTA YATIYOR’’

Desteklemelerin bu hafta yatacağını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Eyyüpoğlu; ‘’Özellikle hububat, buğday, mercimek desteklemeleri inşallah bu hafta 21.02.2020 tarihinde Cuma günü saat 18:00’den sonra yatırılacak. Pamuk desteklemesi de nisan ayında Tarım Bakanımızın verdiği söze göre inşallah oda yatar. Biz gece-gündüz çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz, alamayınca ne olacak çiftçiler gittikçe köyden kaçıp merkeze gelecek. Özellikle bu güneş enerjisi konusunda devletimiz bize destek versin. Hilvan, Siverek, Viranşehir merkez köylerinde ki projelerimiz 2 milyon dönümlük büyük bir alanı kapsıyor ve o projemiz bitti, ihale aşamasına geldi. O proje bitse bir Şanlıurfa’yı ve Türkiye’yi doyurmaya hazırız. Bu yaptığımız proje, kanal İstanbul projesinden daha önemli, biz Urfalılar için o yarım kalan projeyi biran önce hayata geçirmeliyiz ve suya kavuşturmalıyız’’ dedi.

‘’ HİÇ BİR ÜRÜNÜMÜZ % 100 KAR ETMEDİ’’

Başkan Eyyüpoğlu; ‘’Reformda yılda bir arazi kiralıyoruz. Geçen yıl için sulu tarlalar 75 liradan 150 liraya çıktı ve % 100 bir artış oldu. Hiçbir ürünümüz % 100 kar etmedi, kuru ise 27 liradan 40 liraya, bağ-bahçe ise 70 liradan 100 liraya çıktı buda yüksek bir fiyattır. Bundan dolayı tüm oda başkanlarımız, milletvekillerimiz ile birlikte Tarım Bakanlığımıza konuyu ilettik ve fiyatları düşürecekleri sözünü verdiler fakat düşürülmedi.  Bu Perşembe ayın 20 ve 23 arası Şanlıurfa Fuar Merkezinde Tarım Fuarımız gerçekleşecek. Bütün çiftçilerimizi bu fuara bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.