Urfanatik gazetesi, kentin sorunlarını oda ve sivil toplum örgütleriyle konuşmaya devam ediyor. Bugünkü rotamız bir eğitim kuruluşu olan EĞİTİM BİRSEN.
Şanlıurfa'nın "Sorunları nelerdir" temalı kente dair yaptığımız röportaj dizisinde mikrofonu EĞİTİM BİRSEN Şube Başkanı İbrahim Coşkun'a uzatıyoruz. Konuşan, bir eğitim sendikası olduğu için ilk olarak eğitim sorunlarının konuşulmasını bekliyoruz ancak Coşkun, işsizliğe dikkat çekerek sitemde bulunuyor; " Urfa'da işsizlik hat safhada, yetkilere buradan iletmiş olalım: Genç nüfusuyla övündüğümüz 19.2 yaş ortalaması olan Urfa'mızda, nüfusu iki buçuk milyon olmuş il olarak gerçekten işsizlik has safhada..."
"İşsizlik yüzde 40'ı aşmış durumda"
Coşkun, işsizlikle ilgili sitemini şöyle sürdürürken, bir çağrıda da bulunuyor; "Bu gençlerimiz heba olmaması için mutlaka iş alanlarının, iş imkanlarının arttırılması gerekir. Devletin, yetkililerin ya da gerçekten ekonomik gücü olan iş adamlarımız Urfa'ya daha fazla iş alanı oluşturma adına mutlaka çaba sarf edip işsizliği çözmemiz ve ortadan kaldırılmamız lazım. Türkiye'de işsizlik yüzde 12'lerde, Urfa'da ben inanıyorum ki yüzde kırkları aşmış durumda. İş olmadan durumlar da iyi olmuyor, biz bu iş gücümüzü kahve köşelerinde ya da başka yerlerde heba etmekten ziyade ülke ekonomisine kazandırıp bu insanlarımızı mutlaka kazandırmamız gerekir. Herkes elini taşın altına koysun, bu tür yardımlarda lütfen katkıda bulunsunlar."
"Öğretmen açığı kapatılmalı"
İşsizlikle ilgili için döken Coşkun, Urfa'nın eğitimdeki sorunlarına geçiyor ve başlıyor konuşmaya; "800 yüz bine yakın öğrenci sayımız var. Urfa'da öğretmen açığını kapatamadık. Yakın gelecekte Haziran ayında ilk sözleşmenin, öğretmenin kadroya geçmesi hesabıyla ilk sözleşmeli öğretmenler atanırken dört bin iki yüz civarı Urfa'ya atanmıştı. Bunların yüzde 80'i tayin isteyip gidecek. Haklarıdır, insanlar nerde mutlu olacaksa oraya gitsinler, kanuni haklarıdır. Ama beş bine yakın öğretmenin Urfa'dan gittiğinde, hazırda beş bin açığımız var dolayısıyla on bini görecek bir sayı. Şimdiden yetkililerin önlem alıp öğretmen açığımızı en minimum düzeye getirmek gerekir ki eğitimimize bir kalite getirelim. Suriye'den gelen dört yüz bine yakın kişi var ve yaklaşık yüz bine yakın öğrenci potansiyeli var. O da okullara entegre olarak eğitmek öğretmek gerekir başı boş bırakmamak gerekir. Ama hazır olan sorunlarımıza bu da bir sorun olarak eklenir git gide eğitimi çıkmaz sokağa yönlendirilmiş oluyor o yüzden bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekir."
"Okul sayısı yetmiyor"
Eğitimdeki sorunların altını çizen Coşkun, yetkililere şöyle sesleniyor; "Ak Parti hükümeti döneminde belki bine yakın okul yapıldı ama maalesef bu da yetmiyor. Çünkü nüfus durumumuzu biliyorsunuz, her yıl altmış bin çocuk dünyaya geliyor. Suriyeli arkadaşlarımızı da eklediğimiz zaman bu seksen belki yüz bini buluyor. Dolayısıyla alt yapı hazırlanırken, gelecekte bu tür sorunlara çözüm bulunması gerekirken, bunların şimdiden hesabı yapılması gerekirken, sorun üzerine sorun ekleyerek bu tür çıkmazlara giriyoruz. Bu tür sıkıntılarımızı gidermemiz gerekir."