Halı yıkama sektöründe faaliyet gösteren işletmeci Turan Çakmaklı vatandaşları merdiven altı halı yıkamacılara karşı uyardı.

Ekonomik sıkıntılar, her sektörü olduğu gibi halı yıkama sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Binlerce müşteriye hizmet veren devasa bir sektör haline gelen halı yıkama sektörü, artan maliyetler nedeniyle zor durumda kalıyor.

Sektörde öne çıkan önemli sorun ise merdiven altı olarak tabir edilen firmalar oluyor. Kayıt dışı çalışanlar, sağlıksız ve hijyenik olmayan ortamda hizmet vermeleri,  kullanılan temizlik ürünlerinin kalitesizliği gibi başlıca sıkıntılar ile sektöre zarar veriyor.

Biz de Urfanatik olarak, mikrofonlarımızı son zamanlarda merdiven altı sektörünün artış gösterdiğini ve vatandaşların neden merdiven altı halı yıkamadan uzak durması gerektiğini öğrenmek için halı yıkama işletmecisi Turan Çakmaklı’ya uzattık.

Çakmaklı, merdiven altı firmaların ucuz olmasından dolayı vatandaşlar tarafından tercih edildiğini fakat vatandaşların orada halılarını yıkatmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Çakmaklı, "Merdiven altı firmalarda halınızı yıkatmak, sağlığınızı riske atabilir ve halınızın geri gelmeme ihtimali var. Bu yüzden, tanıdık ve kurumsal firmaları tercih edin" dedi.

 “EN ÇOK DAR GELİRLİ AİLELER ETKİLENİYOR”

8 yıldır halı yıkama işi ile uğraştığını söyleyen Turan Çakmaklı, “ Son durumda, ekonominin Türkiye genelinde bütün sektörlerde olduğu gibi bizde de büyük bir etkisi oldu. "Halı yıkama sektörü ekonomiden etkilenir mi?" diye sorabilirsiniz ama en çok etkilenen sektör olarak biziz. Şu anda dar gelirli ailelerin artık halı gönderemediğini görüyoruz. Bir evden 2000 TL - 2500 TL'ye halı alıyoruz ama ödeme koşulları çok zor, ödeyemiyorlar. İnsanlar "Ben bunu balkonda ya da damda yıkayayım" diyor. Sonra tekrar bakıyorsunuz, sararmış ve bir daha halı yıkamaya gönderiyorlar. Bu bizim için çok kötü bir durum ve şu anda tam olarak bunun ortasındayız” dedi.

“SU VARSA ELEKTRİK YOK, ELEKTRİK VARSA SU YOK”

Elektrik ve suyun sürekli kesik olduğunu vurgulayan Turan Çakmaklı, “Belediyesi ve TEDAŞ olarak var güçleriyle bir altyapı çalışması yapılıyor. Röportaj esnasında bile 6-7 personelimiz boş durumda bekliyor çünkü su kesik. Su varsa elektrik yok, elektrik varsa su yok. Bunu müşterilerimize anlatmaya çalışıyoruz ama maalesef Urfa'da yaşadıklarına rağmen bunu kabullenmek istemiyorlar ve "Halı niye bu kadar gecikti?" diyorlar. Bu konuda bayağı zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜŞTERİLERE, KURUMSAL FİRMALARA HALILARINI GÖNDERMELERİNİ ÖNERİYORUZ”

Turan Çakmaklı konuşmasının devamında, “Urfa bölgesinde yazlık halı ve kışlık halı diye bir şey var; bu yıllardan beri gelişen bir kültürdür. Ancak bazı müşterilerimizde yazlık ve kışlık halı yok. "Benim yedek halım yok, şu anda sadece bu halıyı kullanıyorum, acilen bana yıkatıp getirmen lazım" diyorlar. Fiyat konusunda en çok sıkıntı çektiğimiz konu da budur. Şu anda metrekare başına 40-50 TL'ye yıkama yapıyoruz, bazı merdiven altı firmalar ise 30 TL'ye kadar yıkama yapabiliyor. Müşterilere, belli başlı tanıdıkları kurumsal firmalara halılarını göndermelerini öneriyoruz” diye konuştu.

“MERDİVEN ALTI FİRMALARA DİKKAT”

Turan Çakmaklı, “Merdiven altı yerlerde yıkama yapılmasının hiçbir bilgi, evrak, resmi kaydı olmadan bu piyasaya giriş yapmış firmalara itibar etmemelerini öneriyoruz. Halının hiçbir güvenliği yok. Halı sizden alındıktan sonra geri gelir mi gelmez mi sorusu mutlaka müşterinin aklına gelmelidir. Belli başlı bir firmaya gönderdiğimizde size bilgi mesajı geliyor, sonra sizi telefonla arıyorlar. Urfa'da herhangi bir yere gittiğinizde. Kök salmış bir firmadan kesinlikle korkmayın ama belli başlı bilmediğiniz firmalardan kesinlikle sakının, biz onu öneriyoruz” sözlerini sarf etti.