Turizmin cenneti haline gelen Şanlıurfa’da konuk evleri için düzen talep eden konuk evi işletmecisi Bedih Kaş Urfanatik mikrofonlarına önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tarihi güzellikleriyle turist cenneti haline gelen Şanlıurfa son dönemlerde gerçekleşen Göbeklitepe, Karahantepe kazılarıyla da Dünya’nın gündemine oturdu.

Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin gelince uğramadığı konuk evlerinde düzensizlik müşteri kaybına neden oluyor.

Sabit fiyatların olmaması ve merdiven altı işletmelerin kendilerini mağdur ettiğini aktaran İşletmeci Bedir Kaş, konuk evlerinin denetlenmesi gerektiğini aktardı.

Yerli ve yabancı turistlerin Şanlıurfa’ya gelmekte artık çekingenlik yaşadıklarını belirten işletmeci Bedih Kaş yaşanan problemleri dile getirdi.

Urfanatik mikrofonlarına yakınan Bedih Kaş çözüm beklediklerini belirtti.

“YENİ YILDA KONUK EVLERİNDE DURGUNLUK”

Konuk evi işletmecisi Bedih Kaş; “Yirmi beş yıldır Şanlıurfa'da bölgesel olarak GAP turlarında gelen misafirlere yardımcı olmak amacıyla hem işletme olarak hem de gönüllü turizmci olarak yirmi beş yıldır turizme hizmet ediyorum. Yeni yılda aslında beklentimiz o kadar fazla değildi. Yani bir hayal kırıklığına uğramadık. Çünkü yaşadığımız sezon içerisinde geçmiş olan sezonumuzda ilkbahar sonbahar bizim turizm sezonumuz. Ondan dolayı yani belliydi yılbaşında bir şey olmayacağını. Bu kadar düşeceğini de tahmin etmemiştik. Yabancı turistlere ulaşma potansiyelimiz var bizim bölge olarak” dedi.

“TARİHİ OKYANUS ŞANLIURFA”

İşletmeci Kaş; “Tarihi okyanus gibidir burası Göbeklitepe Karahantepe Balıklı Gölümüz çarşı pazarlarımız ama velakin bunu bir an önce nedense dış piyasada kendimizi satamıyoruz. Satamadığımız için de bölgede sosyal medya ambargosu denilen bir olaydan dolayı bu bölgeye yabancı turistler nadir geliyor. Beklentimiz yabancı piyasada pazarda kendimizi satabilmek. Bu algıyı kaldırmak Suriye'de biteni buraya yansıtmak değil. Burada Urfa'da bir şey yok. Güneydoğu'da bir şey yok. Suriye'den mesela bir havayı fişek patlatıldığı zaman Urfa'da savaş olmuş gibi gösteriyorsunuz ve de bu dış piyasada insanları korkuya endişeye neden oluyor. Konsolosluğa gittiği zaman çok yabancı misafirlerle konuşuyorum. Konsolosluk bölge GAP bölgesi güneydoğu tarafından bizi kırmızı çizgiyle işaretliyor. Neden işaretliyor? Riskli bölge. Yani hayati tehlikeniz olabilir gitmeyin diye. O yüzden İç Anadolu bölgesine yöneliyor” ifadelerinde bulundu.

“KONUK EVİ SOYGUNU”

Konuk evi İşletmecisi Kaş; “Yani Kapadokya'ya gelen on iki ay turizm işini yaparken biz sadece burada beş ay turizm işini yapıyoruz ve yerli hizmet, yabancıyı çekemiyoruz buraya. Yani bu algıyı kırmamız için de devlet büyüklerimizin devreye girmesi lazım. Kültür İl Müdürlüğü'nün mesela şu anda benim bölgemde üç dört tane turizm işletme bölgesi olan konaklarımız var bizim. Hiç kimse turizm işletme bölgesinin ne kadar faydalı bir şey olduğunu, ne kadar masraf olduğu gittiğini bilmiyor. Ben mesela harçlarımı yatırmışım, her şeyimi düzgün bir şekilde yapacağım. Ama benim karşımdaki örnek veriyorum bir konak işletiyor adam hiç ruhsatı yok ama benimle aynı fiyatı veriyor. Benimle aynı hizmeti veriyor. İnsanlar artık üç dört sefer gelenler bizim milli kültür mirasımız olan sıra gecelerine katılmak istemiyor. Niye katılmak istemiyor? İşte adam sekiz kişilik ekibin yerine dört kişilik bir davul zurna, bir bağlama, bir solist koyuyor oraya. İnsanları soymaktan başka bir şey yapmıyorlar. İnsanlara güzel bir hizmet vermiyorlar. Ondan sonra insanlar iki üç sefer geldiğinde sıra gecesinde yavaş yavaş mirasımız kaybolmaya başlıyor. Denge yok. Dengeyi korumuyoruz yani. İnsanlara bir derneğimiz vardı, Allah rahmet eylesin Osman Karakaş vefat derneği başkanımız bizim için büyük bir kayıptı. Evet bir şey yapamıyordu ama yani sonuçta dernek başkanımız vardı en azından. O yüzden bölgede biraz daha derli, toplu, bilinçli turizm işletmeciliği yapmamız lazım” ifadelerine yer verdi.