İnek ve ivesi koyun sütünden elde edilen sade yağ yayık makinesinin içine katılarak yağlı ve yağsız süt olarak iki kısma ayrılır. Yayık makinesinden geçen yağlı sütün içine buz eklenerek çalıştırılır. Daha tereyağı üst tabakada toplanır.

Şanlıurfa'da bu meslekten 2 kişi kaldı Şanlıurfa'da bu meslekten 2 kişi kaldı

Sadeyağı diğer yağlardan ayıran en önemli özelliklerinden bir tanesi de Şanlıurfa’nın verimli meralarında otlanan küçük ve büyükbaş hayvanlarının sütünden elde edilmesi.

Şanlıurfa’nın il sınırları içerisinde geleneksel yöntemle üretimi yapılan sadeyağ, Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından 363 tescil numarası ile tescillendi.

Kentte tescilli lezzetler arasında yer alan sadeyağın yapımı ve üretimini sizler için derledik.

“SADE YAĞIN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ”

Şanlıurfa Sadeyağı, Şanlıurfa'da yetişen ivesi cinsi koyunların sütünden elde edilen su ve yağsız kuru madde unsurlarının tamamına yakın bölümü uzaklaştırılmış ağırlıkça en az %99 oranında süt yağı içeriğine sahip bir üründür.

“SADE YAĞIN ÜRETİMİ”

Şanlıurfa Sadeyağı, Şanlıurfa il sınırları içinde geleneksel yöntemle üretilmektedir. Şanlıurfa Sadeyağını farklı kılan bir başka özellik ise tat, rayiha ve aromasının farklı olmasıdır. Bunun nedenleri yukarıda belirtilen özelliklere ilave olarak yörenin endemik bitki potansiyelidir. Türkiye florası kayıtlarına göre Şanlıurfa'da 32 adet endemik bitki bulunmaktadır. Tüm bu sebepler Şanlıurfa Sadeyağını tat ve aroma açısından daha farklı kılmaktadır. Bu nedenle başta baklava üreticileri olmak üzere tatlıcılık ve pastacılık sektöründe Şanlıurfa Sadeyağı tercih edilmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi