Yaşam

Sahte ürün listesi ifşa edilmişti: Şanlıurfalılar rahatça kebap yiyebilecek mi?

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahtekarlarını ifşa etmeye devam ediyor. Son açıklanan listede, bir kebapçının Adana kebabını sakatattan, yani kalpten yaptığı ortaya çıktı. Peki, kalpten yapılan Adana ile kıymadan yapılanı Adanayı ayırt etmek mümkün mü? Urfanatik ekibi olarak bu soruların cevabı için mikrofonlarımızı Kebap Ustası Emre Kaya’ya uzattık. Detaylar haberimizde…

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte ürünlerle tüketiciyi kandıran işletmeleri isim isim açıklamayı sürdürüyor. Son yayımlanan listede kekikte yabancı madde, zeytinyağında tohum yağı, bitkisel macunlarda ilaç etken maddesi, köfte ve sucukta ise kanatlı hayvan etine rastlandığı belirtildi.

Listede en dikkat çekici tağşiş ise bir Adana kebabından geldi. Bir işletmenin, müşterilerine Adana kebap yerine sakatat, yani kalp eti yedirdiği ortaya çıktı.

Biz de Urfanatik gazetesi olarak, Kebap Ustası Emre Kaya’ya sıkça sorulan "Kalpten yapılan Adana ile kıymadan yapılanı ayırt etmek mümkün mü? Yediğimiz etin içinde farklı bir et olup olmadığını nasıl anlarız?" sorularını yönelttik.

Kebap Ustası Emre Kaya, "Etin rengi ve parlaklığı piştikten sonra fark ediliyor. Bu yüzden, insanlar önlerine gelen ete dikkat etmeli: Parlak mı, yağlı mı, lastik gibi mi? Eğer öyleyse, muhtemelen bir şey karıştırılmıştır," şeklinde yanıt verdi.

“VATANDAŞLAR YİYECEĞİ ETE DİKKAT ETMELİ”

Son zamanlarda işlerinin kötüye gittiğini söyleyen Kebap Ustası Emre Kaya, “Özellikle domuz etiyle ilgili konuşmalar yüzünden vatandaşlar dışarıda yemek yemekten korkuyor ve çekiniyor. Arkadaşlarımın endişesi, etlerin içine sakatatların (ciğer, dalak, böbrek, yürek gibi) kıyma makinesinden geçirilip etle karıştırılarak insanlara sunulması. Yani, etin rengi ve parlaklığı piştikten sonra fark ediliyor. Bu yüzden, insanlar önlerine gelen ete dikkat etmeli: parlak mı, yağlı mı, lastik gibi mi? Eğer öyleyse, muhtemelen bir şey karıştırılmıştır. Ancak bulgur gibi dağılabiliyorsa sorun yoktur” şeklinde konuştu.

“RESTORANLAR ÖZENLE SEÇİLMELİ”

Kebap Ustası Emre Kaya konuşmasının devamında, “Bazı yerler daha fazla kâr etmek için bu tür şeyler yapıyor. Mesela tavuk dönerde kemiği, kıkırdağı karıştırıyorlar. Ağzınıza böyle bir şey geldiğinde o restoranda yemek yememek en iyisi. Dönercilerde bu tür hilelere dikkat edilmesi gerekiyor. Şu anda yürek oldukça ucuz, kilosu neredeyse 200 TL daha ucuz. Bildiğim kadarıyla, 2 kilo kebap yapmak için 1 kilo yürek ve 1 kilo normal et karıştıranlar var ve bu sayede %50 kâr ediyorlar. Bu yüzden dışarıda yemek yedikleri restoranları özenle seçmeliler ve dikkatli olmalılar” dedi.