19 yaşındaki Yunus Emre Geçti, İstanbul Ümraniye'de yakalanmaya çalışıldığı sırada bir polisin silahını alarak, polis memurları Şeyda Yılmaz ve K.H.S. ile şüphelinin annesi P.G.’yi yaraladı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Maalesef, polis memuru Şeyda Yılmaz, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

Gözaltına alınan Geçti, adliyeye sevk edildiğinde, üzerinde çöp poşeti giydirilerek ve hayvan taşıma aracıyla taşınması, büyük tartışma yarattı.

Şanlıurfa Barosu'ndan tepki

Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada, Geçti’nin gözaltında maruz kaldığı muameleye dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:"İstanbul'da bir polis memurunu öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan Y.E.G., kolluk görevlileri tarafından, kameralar önünde hiçbir çekince olmadan insan onuruna aykırı bir şekilde işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Polis devleti hüviyetiyle davranan kolluk kuvvetlerinin şiddetine ivedilikle müdahale edilmediği takdirde bu ve benzeri olayların çoğalarak artacağı barizdir."
Baro, işkence ve kötü muameleye ilişkin kamu makamlarının etkin ve adil bir şekilde soruşturma yürütmesi gerektiğini vurguladı ve polis şiddetinin yaptırıma tabi tutulmasının yurttaşların can güvenliğinin korunması adına elzem olduğunu ifade etti.
Açıklamada, İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtilerek, "İşkence ve kötü muameleyi meşrulaştıran; soruşturma açmaktan imtina eden İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. İlgili polis memurları hakkında adli ve idari süreçleri işleteceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.
Baro, yaşamını yitiren polis memurunun ailesine başsağlığı dilerken, "Kendisini katleden kişinin yasal mevzuat çerçevesinde ve insan onuruna yakışır şekilde yargılanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi