Geleneksel hale gelen ve her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, bu yıl da coşku ve anlam dolu programlarla kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarını kahvaltı programında ağırladı.
Özel bir mekânda düzenlenen kahvaltı programına, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Gülebak, kentteki dernek başkanları ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Programda konuşma yapan Başkan Mehmet Doğan Yetim, basın mensuplarının katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Halkın doğru ve tarafsız bilgi almasını sağlamak için büyük fedakârlıkla çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Görevlerini zorlu şartlar altında yerine getiren tüm gazetecilere teşekkür ediyoruz” dedi.
Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda da bulunan Başkan Yetim, Şanlıurfa’nın ekonomik gelişimi ve ticaret hacminin artırılmasına yönelik projelerden bahsetti. Gazetecilerin, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesindeki rolüne de vurgu yapan Başkan Yetim, basının toplum için önemine dikkat çekti.
“2 YIL İÇERİSİNDE SANAYİDE YÜZDE 25 BÜYÜME SAĞLANDI”
Göreve geldikten sonra bir çok proje için çalışmalar yaptıklarını aktaran Yetim;“20 yaş ortalaması ile Türkiye’nin yaş ortalamasında en düşük iliyiz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurduğumuz Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) bünyesinde mevcutta bulunan atölyelerde, ylık olarak 45- 50 kişiyi meslek sahibi yaptık, son 2 yılda 750 üzerinde kurs katılım oldu 620 kişi başarı ile bu kursları tamamladı ve yaklaşık olarak %65 oranında istihdam sağladık. Bununla beraber olarak, odamız yetki sınırları içeresinde 453’cü OSB’de olmak üzere toplam 1.457 adet sınai tesis bulunmakta olup, bu tesislerde 42 Bin kişi üzerinde istihdam sağlandı. Şanlıurfa’da üretimde bulunan imalatçı firmaların başında 428 firma ile Tekstil sektörü gelmektedir. İkinci sırada ise 419 firma ile gıda sektörü geliyor. 2024 yılının ilk 10 ayında 142 sınai tesisi kurulmuş olup, 2023 yılında 159, 2022 yılında 28, 2021 yılında 57 sınai tesisi kuruldu. 4015 yeni oda kaydı yapılmıştır. Göreve geldiğimizden bu yana 2 yıl içerisinde yüzde 25 büyüme sağlanmıştır” dedi.
GIDA OSB’DE 20 FİRMA ÜRETİME GEÇTİ
Gıda OSB’de inşaat faaliyetlerin devam ettiğini belirten Yetim,”164 parselin 163 tahsis edilmiştir. 20 firma üretim durumuna geçmiştir. 139 firma inşaat faaliyetleri devam etmektedir. 440 kişi istihdam edilmiştir. Toplamda en az 3 bin 550 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır”
KÜÇÜKBAŞ BESİ OSB KURULDU, 375 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİLECEK
Birçok işletme ile küçükbaş hayvan yetiştirildiğini açıklayan Başkan Yetim, “Türkiye’de ilk defa küçükbaş hayvan besisine yönelik bir organize sanayi bölgesi Şanlıurfa’da kurduk. Burada; Bin 700 dönüm alana 250 işletme ile yılda yaklaşık olarak 375 bin küçükbaş hayvan yetiştirilecek.”
TARIMA DAYALI SERA OSB KURULMASI İÇİN GİRİŞİMLERE BAŞLADIK
Bir çok ülkeye ticaret yapıldığını aktaran Yetim, “Şanlıurfa, Türkiye'de üretilen pamuğun %47'sini, buğdayın %8'ini, mercimeğin %36'ini, arpanın %4'nü, mısırın %11'ni ve Urfa Keten Köyneği fıstığının %44’nü tek başına üreten, Türkiye’nin en önemli tarım şehridir. Bu çalışmalarımız kapsamında; İhracatçı firmalarımız için Irak, Suriye, Cezayir ülke raporu ve trafo sektör raporu ile 1661 adet dış ticaret belgesi düzenledik. İhracatımız her yıl artırarak devam ediyoruz, iki yıl önce ihracatımız 230 milyon dolar iken şuan 443 milyon dolara yükselttik hedefimiz yıl sonuna kadar 500 milyon dolara ulaştırmaktır.”
GENÇLERE VE KADINLARA YÖNELİK GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI AÇILDI
Gençlere ve kadınlar yönelik bir çok girişimcilik projesinin başladığını sözlerine ekleyen Başkan Yetim, “ENHANCER Projesi kapsamında Sıfırdan Uluslararası Girişimciliğe Programı’nı başarı ile tamamladık. Bu programımızda 750 dezavantajlı girişimcilere; iş planı oluşturarak, işletme kurma başarılı olan 50 gencimize proje kapsamında kişi başı 5.000 euro hibe desteği sağlıyoruz.
SEECO (Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projemizde) ile ilimizde yer almak isteyen 160 girişimcimize danışmalık yaptık.
SPARK Projemizde kentimize gelen Suriyeli iş insanları ve girişimcileri kent ekonomisine kazandıracak Suriye Masasını açtık.
COSME Projemizde Kobilerimizin rekabet edebilirliğini artırmak ve tanıtmak için İspanyanın Bilbao Şehrinde düzenlenen etkinliğe katıldık” dedi.