Şanlıurfa’da içli köfte, el becerisi ve ustalık gerektiren bir yemek çeşididir. Özel günlerin vazgeçilmezi olan içli köftenin tarihçesi, malzemeleri ve yapım aşamalarını detaylı bir şekilde sizler için derledik.
İşte içli köftenin tarihçesi ve yapılışı….
“ŞANLIURFA’DA İÇLİ KÖFTE NASIL ORTAYA ÇIKTI”
Şanlıurfa’da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir. Şanlıurfa’da yoğrulan etli çiğ köftenin hemen tüketilmesi gerekmektedir. Ancak rivayete göre Ramazan ayında yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek oluşmuş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır.
İÇ HARCININ HAZIRLANMASINDA KULLANILAN MALZEMELER:
- ivesi koyunun kuzusundan elde edilen 750 gr kıyma
- 250 gram ceviz içi
- 10 gr tuz
- 2 gr karabiber
- 30 gr Şanlıurfa Sade Yağı (Urfa Yağı)
- 2 adet kuru soğan
KÖFTENİN DIŞ KISMININ HAZIRLANMASINDA KULLANAN MALZEMELER:
- 1 kg köftelik bulgur
- İvesi koyunu kuzusunun but bölgesinden elde edilen ve dövülmüş 300-500 gr et (Şanlıurfa'da "kara et" olarak da bilinmektedir)
- 1 adet kuru soğan
- 5 gr tuz
- 2 gr karabiber
- 50 gr İsot (Şanlıurfa Biber)
- 200 ml su
- 1000 ml sıvı yağ
URFA USULÜ İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
- Önce iç harcı, daha sonra ise dış kısmını oluşturan köfte hazırlanmakta, hazırlanan iç harç, fincan şekli verilen köftelerin içine konulup, ağzı kapatılarak kızartılmaktadır.
- 750 gr Kıyma tavada kendi yağında kavrulur, sadeyağ eklenir, yemeklik doğranmış soğan ilave edilerek kavrulduktan sonra ateşten alınıp. karabiber, tuz, küçük parçalara ayrılan ceviz ilave edilir ve soğutulur.
- Ayrı bir yerde kalaylı bakır leğen içerisinde dört parçaya bölünmüş soğan, isot, tuz, karabiber anılan karıştırıldıktan sonra "kara et" ilave edilir, azar azar su eklenerek macun haline gelinceye kadar karışım yoğrulur.
- Sonrasında bulgur ve gerektikçe su ilave edilen edilerek karışım 30 dakika daha yoğrulur. Yumuşayarak kıvamını bulan köftenin içindeki dört parça soğan dışarı alınır ve kullanılmaz.
- Köfteden iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, yuvarlanır, bir elin avuç içerisinde tutularak diğer elin işaret parmağıyla oyulur, içerisine iç harçtan koyulup ağzı bastırılıp kapatılır.
- Köfteler kızgın yağda her tarafı kahverengileşinceye kadar kızartılıp sıcak servis edilir. Ayranın yanı sıra mevsimine göre, yöresel bostana salatası, Urfa Eşkilisi veya koruk salatası ile sunulur.
Kaynak: Haber Merkezi